NEURAVNOTOŽENI PRIKAZ ČINJENICA

MEMORIJALNI CENTAR YAD VASHEM ISPRIČAO SE ZBOG 'NESRETNIH GREŠKI' U FILMU O AUSCHWITZU Nisu spomenuli podjelu Poljske, a prikazane su netočne granice

 
Moshe Kantor i Meir Lau
 Heidi Levine / AFP

Memorijalni centar holokausta Yad Vashem ispričao se u ponedjeljak zbog "nesretnih greški" u filmu prikazanom svjetskim čelnicima na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja Auschwitza u Jeruzalemu. Kratki film sadržavao je "niz netočnosti koje su rezultirale djelomičnim i neuravnoteženim prikazom povijesnih činjenica", navodi se u priopćenju centra iz Jeruzalema.

Konkretno, film nije spomenuo podjelu Poljske između nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza 1939. niti nacističko osvajanje zapadne Europe 1940.

Poljski predsjednik bojkotirao svečanost

Prikazane su također karte s netočnim granicama između Poljske i njezinih susjeda.

Poljski predsjednik Andrzej Duda bojkotirao je svečanost u Jeruzalemu, a kao razlog je naveo te filmove.

- Organizator, (Zaklada Svjetskog foruma o holokaustu) g. Moshea Kantora, jednostavno je iskrivio povijest, posve izostavivši sudjelovanje naših vojnika u borbi protiv nacističke Njemačke - rekao je nedugo nakon završetka skupa.

Kantor je rođen u Moskvi i blizak je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji je nazočio skupu u Jeruzalemu, ali ne i svečanosti u Auschwitzu. Duda je kazao za poljski radio da "ne sumnja" da je skup u Jeruzalemu zamišljen kao protuteža svečanosti u Auschwitzu.

(FILES) In this file photo taken on December 5, 2019 the main gate with the inscription
JANEK SKARZYNSKI / AFP

Putin je prije puta razljutio Poljake komentarima u kojima je pokušao prebaciti dio odgovornosti za izbijanje Drugog svjetskog rata na Poljsku i sugerirao da je Varšava sudjelovala u holokaustu, što je bio još jedan razlog za Dudin bojkot skupa.

Duda je uz to želio biti i jedan od govornika u Jeruzalemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:49