COP27

Meloni se založila za više akcije protiv najvećih klimatskih ‘grešnika‘ među nacijama

Talijanska je premijerka rekla da je borba protiv klimatskih promjena zajednički napor i zahtijeva punu predanost

Giorgia Meloni

 AHMAD GHARABLI/AFP

Nova talijanska krajnje desna premijerka Giorgia Meloni založila se za više akcije protiv najvećih klimatskih ‘grešnika‘ među nacijama.

Govoreći na engleskom jeziku na Svjetskoj konferenciji o klimi u Egiptu u ponedjeljak navečer, Meloni je rekla da je borba protiv klimatskih promjena zajednički napor i zahtijeva punu predanost svih zemalja i međunarodnih aktera.

“Nažalost, moramo priznati da se to ne događa”, naglasila je. Najpredanije zemlje riskirale su plaćanje visoke cijene za razliku od onih koje su uglavnom odgovorne za emisije CO2 na Zemlji. "To je paradoksalno i potrebne su mjere za rješavanje te neravnoteže", kazala je Meloni.

Ako to ne uspije, svi napori i događaji, poput sastanka COP27 u Sharm el-Sheikhu, mogli bi biti uzaludni. Svijet je na ključnoj točki povijesti i mora pronaći rješenja sada, to duguje sljedećim generacijama, rekla je talijanska premijerka.

Meloni je rekla da Italija želi nastaviti svoju snažnu predanost smanjenju svoje emisije ugljičnog dioksida i postizanju ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma.

Ova mediteranska zemlja teži zelenijim izvorima energije i boljoj diversifikaciji općenito. Nedavno je nova premijerka kazala da bi mogla zamisliti više solarnih elektrana na jugu Italije.

Istodobno je najavila da želi crpiti više prirodnog plina iz talijanskog tla i mora kako bi postala neovisnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:34