CLAUDIA SHEINBAUM

Meksikanci prvi put u povijesti izabrali ženu za predsjednicu, izbori protekli uz nezapamćeno nasilje

Njezina najbliža protivnica bila je senatorica desnog centra Xochitl Galvez

Claudia Sheinbaum

 Yuri Cortez/Afp

Kandidatkinja vladajuće stranke u Meksiku Claudia Sheinbaum pobjednica je predsjedničkih izbora održanih u nedjelju, pokazale su izlazne ankete.

Meksikanci su u nedjelju izašli na povijesne izbore na kojima se i očekivalo da će prvi puta izabrati ženu za predsjednicu.

Sheinbaum (61) je dobila 57,8 posto glasova, a njezina najbliža protivnica senatorica desnog centra Xochitl Galvez 29,1 posto, pokazala je anketa instituta Enkoll.

Centristički kandidat Alvarez Maynez na trećem je mjestu s 11,4 posto glasova, pokazuje ista anketa.

Šef vladajuće stranke Morena Mario Delgado rekao je pristašama u Mexico Cityju da je Sheinbaum pobijedila s velikim postotkom.

image

Pristaše Claudije Sheinbaumna trgu Zocalo u Mexico Cityju

Yuri Cortez/Afp
image

Pristaše Claudije Sheinbaumna trgu Zocalo u Mexico Cityju

Pedro Pardo/Afp

Sheinbaum, klimatska znanstvenica i bivša gradonačelnica Mexico Cityja dugogodišnja je saveznica sadašnjeg lijevog populističkog predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora, kojemu nije bilo dopušteno ponovno se kandidirati nakon šest godina na dužnosti.

Ona je odbacila tvrdnje opozicije da će biti "marioneta" Lopez Obradora, iako je obećala da će nastaviti mnoge njegove politike, uključujući i one koje su pomogle najsiromašnijim Meksikancima.

Gotovo 100 milijuna Meksikanaca imalo je pravo glasa na izborima u nedjelju, kada se glasalo i za gradonačelnika glavnog grada, osam guvernerskih pozicija, oba doma parlamenta i niz drugih regionalnih i lokalnih pozicija.

image

Pristaše Claudije Sheinbaumna trgu Zocalo u Mexico Cityju

Mario Vazquez/Afp

Najveći izbori ikad održani u Meksiku bili su ujedno i najnasilniji u modernoj povijesti, s ubojstvom 38 kandidata. Nasilje je potaknulo zabrinutost za demokraciju zbog zaraćenih narkokartela. U nedjelju su dvije osobe ubijene na biračkim mjestima u državi Puebla.

Pobjeda Sheinbaum predstavljala bi veliki korak za Meksiko, zemlju poznatu po mačo kulturi. Pobjednik bi trebao započeti šestogodišnji mandat 1. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 19:42