KATASTROFA JOŠ VEĆA

Meksički zaljev: Istječe dvostruko više nafte od očekivanog

 AP

ZAGREB – Znanstvenici koje je angažirala američka vlada objavili su da dnevno iz oštećene bušotine British Petroleuma u Meksičkom zaljevu istječe čak do 40.000 barela nafte, što je dvostruko više od ranijih procjena.

Prema novim podacima, u zaljev je od eksplozije i požara na platformi Deepwater Horizon isteklo između 152 milijuna i 317 milijuna litara nafte.

Marcia McNutt, direktorica Američkog instituta za geološka istraživanja, objavila je da je riječ o procjeni količine nafte prije rezanja cijevi na izlazu iz bušotine, na 1500 metara dubine, koje je moglo povećati tu količinu.

Riječ je o posljednjoj u nizu procjena koje se rade na temelju analize video snimke istjecanja nafte. Prve su procjene govorile o 1000 barela dnevno, a kasnije je BP u javnost iznosio brojku od 5000 barela dnevno.

BP je objavio da prije kolovoza neće moći zatvoriti bušotinu, jer će tek tada biti dovršene dvije usporedne bušotine na istom ležištu nafte.

Kupola koja je prošloga tjedna postavljena nad oštećenu bušotinu dnevno skuplja oko 15.000 barela. Dužnosnici BP predviđaju da će idući tjedan udvostručiti tu količinu, te dio nafte spaljivati na površini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 12:13