BRUTALAN NAPAD

MASAKR U IRAKU Teroristi aktivirali 17 bombi, ubijeno 60 ljudi, 180 ih je ranjeno

 AFP

Napetost u Iraku je narasla nakon brutalnog napada sa čak 17 povezanih eksplozija u kojemu je dosad ubijeno 56 ljudi a više od 180 ih je ranjeno. Masakr se dogodio dok Irak zahvaća nervoza zbog sve jačeg nasilja u posljednjih nekoliko mjeseci i pripreme velike vojne ofenzive na Siriju. Na zapadu Iraka sve je više izbjeglica iz Sirije i iračani se boje da će se sukob preliti kod njih.

To je pojačalo ionako žestoko neprijateljstvo iračkih šijita i sunita i ratom poharana zemlja bilježi nove mračne rekorde u broju i ubojitosti terorističkih napada, dok vlada pokušava pripremiti eventualnu ekslaciju rata nakon zapadnjačke vojne intervencije u Siriji. Svih 17 bombi aktivirano je u dva sata, u koordiniranom nizu u Bagdadu i bližoj okolici, u jedanaest područja gdje žive većinom šijiti, objavila je iračka policija.

Iračka vojska vodi operaciju Osveta za mučenike u kojoj love pripadnike al Qa’ide u Bagdaddu i okolici pa se smatra da je su bombe odgovor terorista na pritisak. Jedna od UN-ovih dužnosnica u Iraku Jacqueline Badcock rekla je da “nijedan politički cilj ni ogorčenost ne mogu nikako opravdati krvoproliće nevinih civila.” “Nesmiljeni val bezumnih ubojstava odnio je tisuće života od travnja i odražava surovu narav počinitelja.” obrušila se Badcock na napadače.

Sukobi šijita i sunita u Iraku eksalirali su prošlog travnja u sjevernom gradu Hawiji kada je vojska upala u zgradu u kojoj su suniti prosvjedovali protiv šijitske iračke vlade.

Suniti se osjećaju politički marginalizirani otkad je njihov dugogodišnji sunarodnjak i zaštitnik Sadam Husein svrgnut i zarobljen u američkoj vojnoj intervenciji te kasnije obješen. Suniti su nastavili prosvjedovati i nakon racije u Hawiji a iračka se vlada boji da je već na meti sunitskih islamista koji sudjeluju u bitkama protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, pripadnika šijitske sekte Alavita.

Irački premijer Nuri al-Maliki stavio je vojsku u stanje visoke pripravnosti dok se čeka napad na Siriju. “Kao vlada poduzeli smo sve nužno za bilo kakav ozbiljan razvoj događaja koji bi mogao proizići iz sirijske krize i očekivane vojne intervencije.” rekao je.

Najviše je terorističkih napada u Iraku bilo u srpnju, koji je oborio rekord iz 2006 i 2007. Prema podacima UN-a samo u tom mjesecu u napadima je ubijeno 1057 a ranjeno 2326 građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 11:05