SVRGNUO MURSIJA

MARŠAL SISI ŽELI BITI ŠEF DRŽAVE Egipat kliže u novu diktaturu?

 Wikipedia

KAIRO - Egipatsko najviše vojno tijelo Vrhovno vijeće oružanih snaga (Scaf) podržalo je u ponedjeljak predsjedničku kandidaturu glavnog vojnog zapovjednika feldmaršala Abdula Fattaha al-Sisija, kako se i nagađalo proteklih dana.

Feldmaršal Sisi, prenose egipatske državne agnecije, u srpnju je predvodio državni udar kojim je s vlasti svrgnut prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Mursi. Očekuje se da će prihvatiti nominaciju Scafa i za nekoliko dana dati ostavku na vojne dužnosti.

Feldmaršal Sisi popularan u velikoj dijelu egipatske javnosti, a analitičari predviđaju da će pobijediti na predsjedničkim izborima najavljenim za kraj travnja.

U subotu u Kairu deseci su ljudi izišli na ulice obilježiti treću godišnjicu ustanka kojim je okončana vladavina predsjednika Hosnija Mubaraka, masa na ulicama skandirala je da želi Sisija za predsjednika.

Mnogi Egipćani vide ga kao snažnoga vođu koji će zemlju izvući iz političke krize ali drugi se boje da će idući izbori vratiti Egipat u autokraciju i dokrajčiti posljednje nade revolucije. Ti Egipćani, također u subotu, održali su protuvladine prosvjede u nekoliko gradova u kojima su tražili demokratske reforme i sukobili se s policijom, u neredima je poginulo 49 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 18:56