CRNA GORA

Marković: Nova crnogorska vlast i SPC stvorili ozračje nepoštivanja mjera

Na ispraćaju poglavara SPC-a Amfilohija zabilježena su drastična kršenje epidemioloških mjera, među ostalim ljubljenjem ruku pokojnika
Amfilohijev ispraćaj
 Savo Prelević/AFP

Crnogorski premijer Duško Marković optužio je u srijedu pojedine predstavnike nove parlamentarne većine i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori da su utjecali na nepoštivanje epidemioloških mjera i izravno ugrozili zdravlje stanovništva.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić i mandatar Zdravko Krivokapić prisustvovali su, zajedno s još nekoliko tisuća vjernika, ispraćaju poglavara SPC-a u Crnoj Gori Amfilohija, na kojem su zabilježena drastična kršenje epidemioloških mjera, među ostalim ljubljenjem ruku pokojnika.

„Politički čelnici nove vlasti, zajedno s dijelom svećenstva Srpske pravoslavne crkve, osim organiziranja vjersko-političkih okupljanja, u javnosti su kreirali odnos nepoštivanja odredbi i mjera Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti, što je izravno ugrozilo zdravlje građana“, rekao je premijer crnogorske tehničke vlade Duško Marković.

On se sastao s predstavnicima Udruženja ugostitelja Crne Gore, koji su ranije najavili da će u četvrtak usprkos zabrani otvoriti kafiće i restorane jer smatraju da oni nisu krivci za naglo širenje koronavirusa u Crnoj Gori jer je velika većina njih striktno poštivala epidemiološke mjere.

„Ne trebaju samo ugostitelji snositi posljedice u situaciji u kojoj se infekcija nije raširila u ugostiteljskim objektima, već je do nje došlo grubim kršenjima na drugim mjestima, posebno u okviru vjerskih okupljanja i obreda“, rekao je Marković.

Dogovorio je da se jednostrano otvaranje kafića i restorana odgodi, a da zdravstvene vlasti do petka sagledaju zdravstveno-sigurnosni i gospodarski efekt važećih mjera.

U Podgorici, Cetinju, Budvi i Ulcinju od petka u ponoć zabranjen je rad ugostiteljskim objektima zbog velikog broja oboljelih u tim općinama.

Također, policijski sat od 22 do 05 uveden je u glavnom gradu Crne Gore u kojem živi trećina ukupnog stanovništva Crne Gore.

Crnogorske zdravstvene registrirale su u srijedu novih 711 slučajeva koronavirusa, a više od polovine, njih 418, je iz Podgorice. Također je bilo sedam smrtnih ishoda povezanih s infekcijom koronavirusom.

„U Crnoj Gori trenutno ima 7967 oboljelih, što je na sto tisuća stanovnika 1265“, priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje, koji podsjeća da je od posljedica infekcije koronavirusom preminulo 356 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 16:21