LIDERICA DESNICE

Marine Le Pen se obrušila na Mbappea, oštro odgovorila na njegove izjave: ‘Francuzima je dosta...‘

Marine Le Pen dala je opsežan intervju za CNN-ovu Christiane Amanpour

Marine Le Pen

 Dimitar Dilkoff/Afp

Dok se u Ukrajini već skoro dvije i pol godine vodi krvavi rat protiv ruskih agresora, čini se da će potpora jednog od najjačih zagovornika Kijeva posustati ako krajnja desnica dođe na vlast na nedjeljnim francuskim parlamentarnim izborima.

Marine Le Pen, čelnica francuske krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN), obećala je da će premijer iz njezine stranke spriječiti Kijev da upotrijebi oružje dugog dometa koje je isporučila Francuska za napade unutar Rusije i da će osujetiti ideje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o eventualnom dolasku francuskih vojnika na ukrajinsko tlo.

"Ako Emmanuel Macron želi poslati vojsku u Ukrajinu, a premijer je protiv toga, onda nema slanja vojske u Ukrajinu", rekla je za CNN. “Premijer ima posljednju riječ", rekla je Le Pen aludirajući na činjenicu da bi njen kandidat Jordan Bardella mogao doći na poziciju šefa vlade nakon drugog kruga izbora u nedjelju.

Marine Le Pen dala je opsežan intervju za CNN-ovu Christiane Amanpour u četvrtak, dva dana uoči drugog kruga prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je raspisao Macron nakon velikog uspjeha stranke Marine Le Pen na europskim izborima u svibnju.

Govoreći iz sjedišta svoje stranke u Parizu, Le Pen se obrušila na francusku nogometnu zvijezdu Kyliana Mbappea. Podsjetimo, kapetan francuske nogometne reprezentacije osudio je rezultate prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj na kojima je najviše glasova osvojila desnica.

Mbappe je i prije prvog kruga parlamentarnih izbora govorio o političkoj situaciji u Francuskoj, a kapetan "Les Bluesa" ponovo se oglasio i ovog četvrtka na konferenciji za novinare, uoči četvrtfinala EP-a protiv Portugala u Hamburgu. "Mislim da više nego ikad moramo izaći na izbore, stvarno je hitno, ne možemo ostaviti našu zemlju u rukama ovih ljudi, stvarno je hitno," poručio je Mbappe komentiravši pobjedu stranke Nacionalno okupljanje (RN) desničarske političarke Marine Le Pen. "Vidjeli smo rezultate, to je katastrofa," dodao je francuski napadač.

Mbappe je bio među nekoliko francuskih igrača na Europskom prvenstvu koji su govorili protiv mogućnosti da stranka RN Marine Le Pen preuzme kontrolu nad francuskim nacionalnim parlamentom. Prethodno je pozvao mlade birače u Francuskoj da odbace ekstremizam. "Mi smo generacija koja može napraviti razliku. Vidimo da krajnosti kucaju na vrata moći i imamo priliku oblikovati budućnost naše zemlje," poručio je.

Le Pen je oštro odgovorila na Mbappeove komentare. "Francuzi su zasićeni držanjem lekcija i savjetima o tome kako glasati", rekla je Le Pen za CNN.

“Mbappe ne predstavlja Francuze s imigrantskim podrijetlom, jer ima puno više njih koji žive s minimalnom plaćom, koji si ne mogu priuštiti stan i grijanje, nego ljudi poput gospodina Mbappea,” rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 16:03