ŠOU NAKON POLIJETANJA

Makljaža na letu za Pariz: Pilot i kopilot pomlatili se u kokpitu nakon polijetanja, smirivalo ih osoblje

Interveniralo je osoblje zrakoplova, a ostatak leta jedan je član posade proveo s pilotima u kokpitu

Zrakoplov Air Francea

 Bodo Marks/Dpa Picture-alliance Via Afp

Dva pilota Air Francea zaradila su suspenziju nakon što su se u lipnju potukli u kokpitu na letu Ženeva-Pariz, izvijestio je dužnosnik vodeće francuske aviokompanije, piše Guardian.

Unatoč sukobu, let je nastavljen, a zrakoplov je sigurno sletio, te svađa nije utjecala na nastavak putovanja, rekao je dužnosnik, naglašavajući kako tvrtka jamči sigurnosti za sve putnike.

Švicarski list La Tribune izvijestio je da su pilot i kopilot pomlatili nedugo nakon polijetanja. Zgrabili su jedan drugoga za ovratnike nakon što je jedan odalamio drugoga.

Interveniralo je osoblje zrakoplova, a ostatak leta jedan je član posade proveo s pilotima u kokpitu.

Vijest o incidentu procurila je nakon što je BEA, francuska agencija za istraživanje zrakoplovnih nesreća, u srijedu objavila izvješće u kojemu se navodi da pojedinim pilotima Air Francea nedostaje disciplina i ozbiljnost prilikom praćenja procedure tijekom sigurnosnih incidenata.

Pritom se u izvješću detaljno opisuje curenje goriva na letu Air Francea iz Brazzavillea u Republici Kongo prema Parizu u prosincu 2020. godine. Piloti su preusmjerili zrakoplov, ali nisu prekinuli napajanje motora ili sletjeli što je prije moguće, sukladno proceduri. Zrakoplov je sigurno sletio u Čad, ali se u izvješću upozorava da je postojala opasnost da se motor zapali.

Spominju se tri slična slučaja koja su se dogodila između 2017. i 2022. godine, kada su neki piloti djelovali prema vlastitoj procjeni umjesto da su postupali sukladno protokolu o sigurnosti.

Air France je također priopćio da pokrenuo reviziju o sigurnosti letova. Obećali su da će slijediti preporuke BEA-e, u kojima se navodi da bi piloti trebali proučavati svoje letove kako bi priručnike za obuku postrožili u pogledu pridržavanja procedure.

Francuska zrakoplovna tvrtka navodi da dnevno polijeće tisuće njihovih aviona, a da se u izvješću spominju tek četiri sigurnosna incidenta.

Sindikati pilota Air Francea inzistiraju da je sigurnost prioritet za sve pilote te su stali o obranu postupaka pilota tijekom izvanrednih situacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:46