SUMNJIVA DIREKTORICA

Majka vlasnice tvrtke u kojoj su proizvedeni ubojiti pejdžeri otkrila gdje je ona: ‘Skriva je njihova tajna služba‘

Beatrix Bársony-Arcidiacono (70) tvrdi da je njezina kći primila "prijetnje"

Cristiana Bársony-Arcidiacono

 LinkedIn/

Cristiana Bársony-Arcidiacono, 49-godišnja vlasnica tvrtke BAC Consulting iz Budimpešte u Mađarskoj, tvrtke koja je naoko odgovorna za isporuku navodno tajvanskih dojavljivača i voki-tokija koji su ranije ovog tjedna eksplodirali u rukama članova političke organizacije libanonskih muslimana Hezbolaha, nije viđena otkad su se te eksplozije dogodile, a Daily Mail piše da njezina majka tvrdi da je čuvaju mađarske tajne službe.

Beatrix Bársony-Arcidiacono, 70-godišnja stanovnica talijanskog grada Catanije, rekla je Daily Mailu da je njezina kći primila "prijetnje" te da se trenutno nalazi na "sigurnom mjestu" te da je štite "agenti mađarske vlade". Mađarski su dužnosnici odbacili tvrdnju Beatrix Bársony-Arcidiacono.

Beatrix Bársony-Arcidiacono rekla je Daily Mail da je komunicirala sa svojom kćeri, ali da su mađarske tajne službe objema rekle da ne razgovaraju s medijima. "Nemam komentara, nemam komentara", rekla je 70-godišnjakinja nakon što joj je Daily Mail postavio dodatna pitanja.

Beatrix Bársony-Arcidiacono rekla je ranije da njezina kći nije ništa znala o planu da se raznesu dojavljivači i voki-tokiji koje je BAC Consulting navodno isporučio Hezbolahu. "Nije u to uključena ni na jedan način. Ona je bila samo brokerica. Ti predmeti nisu prošli kroz Budimpeštu... Nisu proizvedeni u Mađarskoj", rekla je Beatrix Bársony-Arcidiacono novinskoj agenciji Associated Press.

Tri su obavještajna dužnosnika u srijedu rekla novinama The New York Times da je tvrtka BAC Consulting paravan izraelskih obavještajaca. Časopis Forbes napisao je u petak da je mađarska tvrtka nudi niz konzultantskih usluga, ali da naoko nema mnogo staža u proizvodnji elektronike. Tvrtku su 2019. osnovali Cristiana Bársony-Arcidiacono i jedan poslovni konzultant iz Danske. Na službenoj internetskoj stranici BAC-a piše da se zove "Hansen".

Mediji su notirali da je BAC 2023. uprihodovao oko 800 tisuća američkih dolara, ali da na svojoj internetskoj stranici nije otkrio s kime je surađivao. Tamo piše i da je BAC bio "stručni evaluator" Europske komisije. Glasnogovornik Komisije Balazs Ujvari rekao je Forbesu da nema indikacija da je Komisija imala direktan kontakt s BAC-om, ali je dodao da je Cristiana Bársony-Arcidiacono između 2021. i 2023. surađivala s Europskom izvršnom agencijom za obrazovanje i kulturu.

Forbes piše da nije poznato je li BAC ikada bio povezan s Izraelom. Forbes je pročešljao i njezin životopis te pronašao niz tvrdnji upitne vjerodostojnosti. Primjerice, ona je na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn ustvrdila da je radila za Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, međutim Agencija kaže da je bila samo stažistica. Nadalje, Bársony-Arcidiacono kaže da je članica Upravnog vijeća neprofitne organizacije Earth Child Institute, međutim ta je organizacija BBC-u rekla da Mađarica nikada nije bila članica njezinog Upravnog vijeća.

Jedan prijatelj Bársony-Arcidiacono rekao je da bi se začudio da je ona svjesno ušla u kombinacije koje su rezultirale eksplozijama dojavljivača i voki-tokija u rukama Hezbolahovih članova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:01