ŠTO SE DOGODILO?

Majka dječaka sa sindromom Down: ‘Zabranili su mu da sudjeluje u priredbi‘; Vrtić: ‘Neistina‘

Naši reporteri obišli su dječji vrtić Trnoružica i razgovarali s građanima Širokog Brijega

Naši reporteri obišli su dječji vrtić Trnoružica i razgovarali s građanima Širokog Brijega

 Screenshot: Instagram/ Nikola Vilić/cropix//

U dječjem vrtiću “Trnoružica” u Širokom Brijegu u tijeku je dvodnevni inspekcijski nadzor, a povodom objave majke dječaka s Downovim sindromom na Instagramu u kojoj je optužila predškolsku ustanovu da djetetu nisu dali sudjelovati u predstavi.

"Dok su druga djeca na pozornici pjevala, Jakov je na klupi, pleše i čeka da sve završi. Znači da se radilo sa njim, kojim povodom on nije mogao na binu i zašto je skinut s iste? Kad sam pitala ravnateljicu zašto Jakov nije sudjelovao rekla je: ‘Gospođo, ako vam se ne sviđa, ima još 10 drugih vrtića, idite slobodno!‘ Mi idemo naravno, ali nećemo šutiti i staviti sve pod tepih, to ne zaslužuje nitko, a najmanje dijete od 5 godina", napisala je majka u svojoj prvoj objavi.

Demanti vrtića

S druge strane, u demantiju koji je medijima poslao vrtić Trnoružica navedeno je kako djelatnici vrtića odgovorno tvrde da je majka dječaka netočno i neobjektivno iznijela činjenice i opisala događaje na božićnoj priredbi u vrtiću koja se održala 20. prosinca.

Naime, tijekom priredbe, koju su pripremile odgojiteljice, sudjelovala su, tvrde dalje, djeca svih skupina, a u kojima se nalaze i djeca s poteškoćama u razvoju.

"Apsolutno su neistiniti navodi da je dijete s poteškoćama bilo izdvojeno ili da mu nije bilo dopušteno sudjelovati na priredbi vrtića", naveli su i poručili da je majka "stvorila neistinit narativ" te "svi djelatnici vrtića odgovorno tvrde da nikome od njih nije bila namjera izolirati dijete od ostale djece niti je bilo tko od djelatnika odveo dijete u garderobu".

Ne proziva tete

Pokušali smo kontaktirati majku preko društvene mreže, ali nam do zaključenja izdanja nije odgovorila. U međuvremenu je objavila i status u kojem je izjavila kako nije istina da proziva tete iz vrtića jer su one "uvijek bile divne prema njenom sinu" te da "sve ide politički dok ona ide naivno".

Upitala je također zašto je njen sin dva mjeseca bio u vrtiću bez asistenta. Kako doznajemo u Širokom Brijegu, dječak je upisan u vrtić od 2019. godine s prekidom od rujna prošle do rujna ove godine. Obitelj je u tom razdoblju bila otišla u Njemačku, odakle su se vratili u ožujku ove godine, kada su roditelji ponovno zatražili upis dječaka u isti vrtić.

image

Na fotografiji: vrtić Trnoružica

Nikola Vilić/Cropix

Mjesto u vrtiću

Kako je u međuvremenu na njegovo mjesto upisano drugo dijete s posebnim potrebama, iz ustanove su ponudili da pričekaju da dvije djevojčice odu u školu te će se na oslobođeno mjesto upisati dječaka s Downovim sindromom. Roditelji su odlučili pričekati da se oslobodi mjesto u istom vrtiću te ga nisu upisali u drugu ustanovu tako da je 1. rujna ove godine ponovno krenuo u Trnoružicu.

U isti vrtić je upisana i njegova mlađa sestra. Radi se o ispostavi vrtića ispod Doma zdravlja u Širokom Brijegu, dok je središnjica u Ulici Fra Zdenka Galića, gdje smo i potražili ravnateljicu Zdenku Zovko. Radi se o javnoj ustanovi čiji je osnivač Grad Široki Brijeg.

Ravnateljica nije željela davati dodatne izjave smatrajući da je sve rečeno u priopćenju za medije.

U ustanovi je trenutno Nada Đerek, inspektorica iz nadležnog Ministarstva obrazovanja i nauke, te će se nadzorom utvrditi sve okolnosti, kratko nam je rekla.

Kad je riječ o događaju, mišljenja stanovnika Širokog Brijega su podijeljena, ali je svima zajedničko to da zbog osjetljivosti situacije i činjenice da žive u malom mjestu ne žele izlaziti u javnost imenom i prezimenom.

- Kada sam vidjela objavu i video na Instagramu, počela sam plakati. Mama sam troje djece i mogu samo kazati svaka čast mami dječaka. Treba naći hrabrosti da se javnost osvijesti o problemima djece s posebnim potrebama - rekla nam je 37-godišnja Sanja.

Njena prijateljica, 25-godišnja Ivana nema djecu, ali se slaže da je uvijek potrebno upozoravati na takve situacije.

- Svi smo mi osjetljivi na djecu i nužno je da se utvrdi što je istina, a što nije. Naravno, nikoga ne treba unaprijed osuđivati - istaknula je.

Zadovoljni korisnici

Izjavu nam je dao i 42-godišnji Petar, čija su djeca išla u isti vrtić.

- To je jedan od deset vrtića kod nas i ja sam bio stvarno zadovoljan kakve su bile djelatnice prema mojoj djeci. Nadam se upravo zato da će se prije bilo kakve odluke sagledati obje strane priče - rekao je.

Otprilike slično kaže i 63-godišnja umirovljena socijalna radnica.

- Moja unučica ide u isti vrtić i nemam primjedbi. Što se tiče ovog slučaja, pitam se tko bi bio kriv da je dječak pao s pozornice. Onda bi također krivili tete iz vrtića. Žao mi je zbog tih žena koje vrijedno rade da se ovako o njima govori - rekla nam je umirovljena socijalna radnica.

Grad Široki Brijeg je objavio priopćenje u kojem su naveli da su upoznati sa situacijom i događajem u Dječjem vrtiću Trnoružica.

"Poduzet će se sve potrebne mjere, a nadležne službe će istražiti i utvrditi sve okolnosti. Žao nam je zbog cijele situacije. Svako dijete treba zaštiti jer su djeca nešto najvrjednije što imamo", istaknuli su iz gradske uprave.

Naglasili su da u Širokom Brijegu djeluje Dom "Marija naša nada" (dom za djecu s poteškoćama u razvoju) koji od Grada ima podršku u svakodnevnom radu. To je dokaz, smatraju, da Grad Široki Brijeg ima senzibilitet prema najranjivijim skupinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:38