POZIV NA BUĐENJE

Macron u Dresdenu upozorio na jačanje ekstremne desnice: ‘Taj pokvareni vjetar širi se Europom...‘

Postoji fascinacija za autoritarne režime. Samo nekoliko kilometara od nas, rekao je francuski predsjednik

Emmanuel Macron

 Ronny Hartmann/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u ponedjeljak u Dresdenu na širenje ekstremne desnice u Europi i pozvao na daljnju pomoć Ukrajini jer se radi i o sigurnosti u Europi.

"Posvuda u našim demokratskim društvima šire se ideje koje dolaze od ekstremnih desničara... Ovaj pokvareni vjetar širi se Europom, to je stvarnost. Mi se konačno moramo probuditi", rekao je Macron u govoru ispred obnovljene katedrale u Dresdenu koja je bila u potpunosti uništena u savezničkom bombardiranju.

Drugog dana trodnevnog posjeta Njemačkoj, Macron se u svom govoru konkretno osvrnuo na Mađarsku gdje je "europski novac dobrodošao", ali se ne poštuje neovisnost sudstva i medija.

"Postoji fascinacija za autoritarne režime. Samo nekoliko kilometara od nas... Ali Europa nije samoposluživanje, nego zajedničko postolje vrijednosti te kulture individualne i političke slobode", izjavio je Macron tijekom svog 40-minutnog govora koji je bio prekidan pljeskom.

"Velika mi je čast kao prvi francuski predsjednik nakon njemačkog ujedinjenja govoriti ovdje u Dresdenu. Ja ne govorim na istoku, nego u srcu Europe", rekao je Macron na njemačkom.

On je branio i europsku podršku Ukrajini koja se brani od ruskog napada.

"Ono što u Ukrajini stoji na kocki jest sigurnost Europe. Ni Francuska niti Njemačka više nisu sigurne ako u Ukrajini pobijedi pravilo jačega", rekao je Macron.

On je, s obzirom na veliku skepsu, posebice među građanima istočne Njemačke naspram pomoći Ukrajini, rekao kako je zajednički europski stav naspram ovog pitanja presudan.

"Mi ne vodimo rat protiv ruskog naroda, ali mi isto tako ne možemo dopustiti da jedan autoritaran, revizionistički režim kao onaj u Moskvi prijeti Europi", izjavio je Macron.

On je još jednom istaknuo potrebu podizanja obrambene spremnosti Europe i prekid snažnog oslanjanja na SAD.

Macron je trodnevni državni posjet Njemačkoj započeo u nedjelju susretom s njemačkim predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom te nastavio u ponedjeljak polaganjem vijenca na spomenik žrtvama Holokausta te govorom u Dresdenu.

Posjet se završava u utorak susretom s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom te zajedničkim sastankom njemačke i francuske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 23:23