REKORDNI GUBITAK

LUZER GODINE Prvo je nakon razvoda ostao bez milijarde, a zatim je zbog pada cijena nafte izgubio još 12 milijardi dolara

Nakon razvoda je supruzi još morao platiti malo manje od milijarde dolara

Američkome milijarderu Haroldu Hammu (68), prvaku izvlačenja nafte iz škriljevca, u posljednje vrijeme baš i ne ide. Prvo je ostao bez jedne milijarde dolara u gotovo rekordno skupoj brakorazvodnoj parnici, a zatim je u posljednja tri mjeseca izgubio i 12 milijardi dolara zbog pada cijene nafte na svjetskom tržištu.

No, Hamma sve to baš i ne brine pretjerano. Prvo - nafta.

- Hoće li se industrija usporiti? Sigurno. Nitko neće ići van i bušiti, istraživati nova polja dok je na gubitku. Povući će se i neće bušiti dok se cijena ne oporavi. I tako treba biti. No, ovo je prepreka na cesti, ispravak, prilagodba kroz koju prolazimo. Ljudi se moraju smiriti, gledati dugoročno. Trenutačno sigurno nema razloga ni za kakvu paniku - rekao je taj biznismen koji je svojedobno tvrdio da u svojoj kompaniji Continental može ostvarivati profit čak i ako cijena nafte padne na 50 dolara po barelu. Svoje će proročanstvo moći, prema prognozama, testirati već početkom iduće godine.

Kuće i ranč

Drugo - razvod. I tu mu je vjerojatno odlanulo jer se na kraju - nakon dvije godine povlačenja sa supugom, s kojom je bio u braku skoro 30 godina, te dva i pol mjeseca sudskog procesa - ovog ljeta ipak nije upisao u knjigu rekorda po pitanju iznosa koji mora platiti. On je određen na mrvicu manje od milijarde dolara. Do kraja ove godine mora joj isplatiti 320 milijuna dolara, a ostatak će pristizati na njezin račun u ratama, i to po sedam milijuna dolara mjesečno. Sue Ann Hamm će također zadržati dvije kuće i ranč. Njemu će ostati jedna, plus obiteljske slike, oružje, knjige i alat.

Mogao je, sudeći prema izjavama da se više nikad neće ženiti, proći još i gore.

- Definitivno neću. To se više nikada neće dogoditi - ustvrdio je Hamm, vjerojatno imajući na umu ruskog “kralja gnojiva” Dmitrija Ribolovljeva koji je svojoj supruzi Eleni morao platiti basnoslovnih 4,5 milijardi dolara.

Čeka rast cijena

No, zašto Hamm i dalje može ostati smiren? Njegovo je bogatstvo bilo procijenjeno na gotovo 17 milijardi dolara, pa se s obzirom na to može lagano zavaliti u fotelju i pričekati da splasnu dojmovi oko razvoda, ali i da se cijena nafte opet digne. Uostalom, dosad je svašta prošao.

Karijeru je počeo kad mu je bilo 16 godina radeći na benzinskoj kako bi financijski pomogao obitelji. S vremenom je osnovao prijevozničku kompaniju - kamionima je dopremao i odvozio vodu s naftnih bušotina. A onda je u Oklahomi doslovce slučajno 90-ih godina naišao na drevni krater meteora za koji se ispostavilo da u njemu ima 17 milijuna barela nafte. I svima reći: Samo se smirite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 08:24