U ZNAK PROSVJEDA

Lučki radnici u Pireju blokirali oružje za Izrael: ‘Nećemo postati odskočna daska za rat. Ubojice, odlazite!‘

Kamion s teretom kod lučkih je vlasti i pokrenuta je istraga o incidentu. Za vođom sindikata izdan je uhidbeni nalog

Luka Pirej (arhivska fotografija)

 Milan Gonda/alamy/alamy/profimedia/Milan Gonda/alamy/alamy/profimedia

Deseci lučkih radnika u Pireju blokirali su utovar kontejnera sa streljivom za Izrael u znak prosvjeda protiv rata u Pojasu Gaze, rekli su u petak za Reuters dužnosnici sindikata i obalne straže.

U kontejneru se nalazi 21 tona streljiva, a u Pirej je stigao u četvrtak, izjavio je sindikalist koji je želi ostati neimenovan.

Teret je kamionom dovezen iz Sjeverne Makedonije, a trebao je biti utovaren na brod koji plovi pod zastavom Marshallovih Otoka i prevezen u Izrael.

"Vrijeme je da se glasno vikne da nećemo dopustiti da Luka Pirej postane odskočna daska za rat. Mi se borimo za mir... Kažemo ‘ne‘ sudjelovanju Grčke u ratu!", objavio je na Facebooku sindikat lučkih radnika.

"Ubojice, odlazite iz luke!", slogan je koji su sprejom ispisali na kamionu, pokazuju fotografije objavljene na Facebooku.

Grčka podržava pravo Izraela na obranu u sukobu s Hamasom u Pojasu Gaze, ali poziva na trenutačni prekid vatre kako bi se okončala, kako je ocijenila, "nezamisliva humanitarna katastrofa" u toj palestinskoj enklavi.

Kamion s teretom kod lučkih je vlasti i pokrenuta je istraga o incidentu. Za vođom sindikata izdan je uhidbeni nalog, rekao je dužnosnik obalne straže. Kontejner je imao valjanu tranzitnu dozvolu, rekao je drugi dužnosnik.

Izraelci iz Zapadne obale ‘ratnom taktikom‘ Palestincima uništavaju maslinike

Humanitarni ured Ujedinjenih naroda (OCHA) optužio je u petak Izrael da se protiv Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali koristi taktikom "sličnom ratnoj", navodeći kako vojnici ubijaju stanovnike, a izraelski doseljenici uništavaju palestinske maslinike.

OCHA je primila izvješća o 32 napada židovskih doseljenika na Palestince i njihovu imovinu, uključujući masline. Posljednja žena ubijena je dok je brala svoje masline u Dženinu u četvrtak, objavio je ured.

"Vrlo je zabrinjavajuće što se ne radi samo o napadima na ljude, već i o napadima na njihove maslinike", rekao je glasnogovornik OCHA-e Jens Laerke na konferenciji za novinare u Ženevi.

"Berba maslina ekonomski je spas za desetke tisuća palestinskih obitelji na Zapadnoj obali", objašnjava.

Doseljenici su spalili, oštetili ili ukrali oko 600 stabala maslina, navodi ured u izvješću koje sadrži i fotografiju Palestinca pokraj panja masline s odrezanim granama.

Deseci Izraelaca ubijeni su u palestinskim uličnim napadima tijekom prošle godine i Izrael tvrdi da su akcije na Zapadnoj obali odgovor na drastičan porast takvih incidenata.

"Izraelske snage koriste smrtonosnu, ratnu taktiku na Zapadnoj obali, izazivajući ozbiljnu zabrinutost zbog pretjerane upotrebe sile i produbljujući humanitarne potrebe ljudi", upozorava Laerke.

Dodao je da su izraelske snage optužile većinu ubijenih za sudjelovanje u napadima na Izraelce.

Ranije ovoga mjeseca organizacija World Food Programme priopćila je da su nasilje i prelijevanje rata u Gazi gotovo udvostručili broj ljudi koji se suočavaju s nedostatkom hrane na Zapadnoj obali i sad iznosi 600.000.

Nasilje doseljenika izvor je sve veće zabrinutosti zapadnih saveznika Izraela. Brojne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, uvele su sankcije nasilnim doseljenicima i pozvale Izrael da učini više kako bi zaustavio nasilje. (Laura Volarić Horvat/Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 16:55