PREŽIVJELI NEMOGUĆE

LOVILI SU RIBE I PILI KIŠNICU Dva muškarca spašena nakon pet mjeseci na moru

 Facebook / Facebook

POHNPEI Dvojica izgladnjela i suncem opečena muškarca pronađena su nakon što su pet mjeseci plutali Tihim oceanom u malom, otvorenom čamcu.

Pronašli su ih lokalni ribari nekih 200 kilometara južno od usamljenog atola Kapingamarani, a spasiocima su izjavili kako su preživjeli jedući sirovu ribu i pijući kišnicu.

Iako imaju opekline od sunca i pate od posljedica gladovanja, liječnici kažu kako su, ukupno gledajući, spašeni muškarci u prihvatljivom zdravstvenom stanju s obzirom na to što su sve prošli u zadnjih pet mjeseci.

Michael Bolong (54)i Ambros Wavut (28) krenuli su početkom srpnja na ribarski izlet, zajedno s prijateljem Francisom Dimansolom (48). Zaplovili su s jednog od brojnih otočića provincije Nova Irska, u zapadnom djelu Papue Nove Gvineje.

No, usred izleta pokvario im se motor kojeg nisu uspjeli popraviti. Slijedećih dana prošli su pored nekoliko velikih brodova, ali nisu ih uspjeli dozvati u pomoć.

Potom ih je morska struja odnijela na sjever, daleko od glavnih brodskih ruta. Iako su Bolong i Wavut po profesiji zidari, uspjeli su se prehraniti ribolovom, a brojne oluje koje su ih šibale u zadnjih pet mjeseci, zaslužne za što nisu umrli od žeđi.

Nažalost, Francis Dimmansol preminuo je svega dva tjedna prije nego što su preostala dvojica spašena.

'Bili smo uvjereni kako nas nitko više ne traži', izjavio je Bolong nakon spašavanja.

'Znali smo za slične slučajeve u kojima bi potraga bila opozvana nakon nekoliko tjedana, jer su svi uvjereni kako nitko ne može preživjeti tako dugo na moru u otvorenom čamcu.'

'Nekako smo uspjeli preživjeti oluje bez da smo se prevrnuli, ali, kako je vrijeme prolazilo, shvatili smo da su nas svi, osim naših obitelji, zaboravili.'

U tih pet mjeseci čamac s Bolongom i Wavutom prevalio je više od 1.000 milja. Spašeni muškarci uskoro bi trebali otputovati kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:26