BIJEG OD MASOVNOG UBOJICE

Ljudi s fotografije koja je postala simbol strave: ‘4. kat bio je zamka, čuli smo ga kako dolazi‘

Dio studenata i profesora Karlovog sveučilišta u Pragu skrivao se na krovu zgrade tijekom pucnjave

Skupina studenata na krovu zgrade

 X

Jedna fotografija možda najzornije opisuje užas koji su prolazili studenti i djelatnici Karlova sveučilišta u četvrtak poslijepodne tijekom masovne pucnjave u kojoj je ubijeno 14 osoba.

Dio studenata i profesora Karlovog sveučilišta u Pragu skrivao se na krovu zgrade. Na fotografiji objavljenoj na X-u je skupina od deset osoba koji pogrbljeni čuče na samom rubu zgrade, drže se za vanjski zid zgrade nekoliko katova iznad zemlje i pokušavaju vidjeti što se događa kroz prozor iznad.

Češki Blesk u nedjelju donosi priču o ljudima koji ‘nisu imali kamo pobjeći te su se našli u klopki‘.

Četvrti kat postao je slijepa ulica. Tamo je ubojica David Kozak (24) napravio najveći užas. Blesk piše da prva tri kata zgrade imaju hodnik kvadratnog oblika i veliko središnje stubište, ali da je četvrti kat gotovo neprohodan. Osim dva lifta, no oni su naravno bili onesposobljeni iz strateških razloga. Jedini put vodio je stepenicama, ali njih je koristio ubojica.

Studentima i profesorima vjerojatno su ostale samo dvije mogućnosti da spase svoje živote. Zabarikadirati se u učionicama il na WC-u ili pobjeći kroz prozor na galeriju na visinu od 20 metara od tla. Nažalost, nisu svi uspjeli. Jedna od njih je i ravnateljica Instituta za muzikologiju, čije se ime prvo našlo na popisu žrtava. Muzikologija se predaje u učionicama na početku hodnika na četvrtom katu.

image
Michal Cizek/Afp

- Imali smo sat vremena. Jedan me student prekinuo rekavši mi da mu je prijateljica napisala da je zaključana u zahodu na 4. katu, rekla je za Radiožurnál izvanredna profesorica Daniela Tinková, koja je imala sat povijesti na drugom katu.

- Istrčali smo iz učionice, htjeli smo na kat, ali nas je zaustavila gomila studenata koji su plakali i vikali da se gore puca. Zato smo se zatvorili u jednu sobu i zabarikadirali. Nakon nekih sat i pol policija nas je izvela.

Dva kata više napadač je provodio svoj zločinački plan. Provalio je i u učionicu 423 koja se nalazi na kraju hodnika na 4. katu. Do nje su samo toaleti, dalje se ne može.

U njoj je profesorica A.M. držala predavanje iz Uvoda u lingvistiku znakovnih jezika.

- Za razliku od drugih ona je imala ‘sreće‘. Napadač ju je pogodio više puta, ali je preživjela. Brojni njezini kolege i studenti nisu bili te sreće, objavio je njezin zet na društvenim mrežama.

Za Radiožurnál izjavu je dao upravo jedan od studenata koji se našao na fotografiji.

image
Michal Cizek/Afp

- Začuli smo neobične pucnjeve. Mislili smo da se netko zeza po hodniku, ali onda je netko počeo pucati kroz vrata. Sakrili smo se iza klupa, opisala je jedna studentica koja je ozlijedila ruku, ali je preživjela.

Prema njezinim riječima, napadač je kratko otišao, ali se onda vratio, ponovno počeo pucati i razbijati vrata. Tako su učenici pobjegli kroz prozor.

- Bili smo na četvrtom katu i imali smo sreće što je iza naše učionice bio krov. Popeli smo se iza njega i otpuzali na usku galeriju. Ispod nas je bio balkon. Tu smo čekali dosta dugo, ali onda smo ga čuli da nam se približio, pa smo skočili na balkon. Razbili smo prozor i pobjegli kroz unutrašnjost. Prijatelji su zadobili prijelome i ogrebotine. Ali netko je s te izbočine pao na zemlju, ispričala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:26