SVEČANOST U TEL AVIVU

LJUBAV IZNAD SVEGA Vjenčali se Židovka i Arapin, policijaih štitila od bijesnih desničara

 AFP

TEL AVIV - Nekoliko desetaka policajaca formiralo je štit oko 26-godišnjeg Mahmouda Mansoura i njegove 23-godišnje djevojke Maral Malka. Ona je Židovka, a on Musliman. Oboje su rođeni i odgojeni u gradu Jaffi. Sudbonosno 'da' odlučili su izreći u Tel Avivu. No, to se nije svidjelo mnogim mještanima, kao ni radikalnim izraelskim desničarskim skupinama koje su ispred gradske vijećnice u predgrađu Rishon Lezion glasno prosvjedovale protiv sklapanja ovog braka.

'Smrt Arapima!', vikalo je njih 600-tinjak.

Među okupljenima je bilo i onih koji podržavaju ljubav mladog para pa je policija imala dodatnog posla jer su neprekidno bili prisiljeni smirivati tenzije.

Ultrakonzervativna skupina Lehav (Organizacija za sprečavanje asimiliacije u Svetoj Zemlji) unaprijed je najavila prosvjede. Putem Facebooka pozvali su građane da dođu s transparentima te da izraze svoje nezadovoljstvo ovom zajednicom. Iako je par od države tražio da ih zabrani uspjeli su dobiti samo policijsku zaštitu. Tvrde i kako su danima prije vjenčanja bili izloženi vrijeđanjima i prijetnjama smrću.

Ova skupina u prošlosti je često maltretirala arapsko-izraelske parove najčešće pod parolom 'Zaštitimo naše židovske kćeri'.

'Ja sam sretan i ganut sam zbog podrške koju smo dobili od mnogih nepoznatih ljudi. Ostalo me uopće ne zanima', rekao je za izraelsku televiziju mladoženja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:36