VELIKI PREOKRET

Liz Truss u vodstvu, Rishi Sunak bi Veliku Britaniju lišio utjecaja u svijetu

Sajid Javid, bivši mentor rivala Liz Truss, Rishija Sunaka, smatra da bi Sunakov ekonomski plan potopio zemlju

Liz Truss

 HENRY NICHOLLS/POOL/AFP

Sajid Javid, bivši ministar zdravstva i dosad saveznik Rishija Sunaka, podržao je Liz Truss da postane sljedeća konzervativna čelnica i premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, što je izazvalo novi veliki preokret u utrci za vodstvo.

Vladajuća Konzervativna stranka bira novog čelnika nakon što je Boris Johnson bio prisiljen najaviti ostavku jer su ministri iz njegove vlade masovno podnijeli ostavke zbog niza skandala u posljednjih 12 mjeseci.

Javid je u članku za Times oštro kritizirao gospodarsku politiku Sunaka, drugog favorita za Johnsonova nasljednika. Napisao je da su i Truss i Sunak "vjerodostojni kandidati", ali je ona u boljoj poziciji da ponovno ujedini stranku i riješi "izazove našeg vremena". U vrijeme povećanja troškova života i inflacije ekonomska politika glavna je točka spoticanja u kampanji. Javid je izjavio da će Sunak Britaniju dovesti do "mjesečarenja u gospodarstvo s visokim porezima i niskim rastom". U izravnom napadu na Sunaka rekao je kako "vjeruje upravo suprotno" od kolege, da je "smanjenje poreza preduvjet za rast".

Kriza troškova života

Javidova podrška Liz Truss, trenutačnoj ministrici vanjskih poslova, predstavlja najjači udarac Sunaku koji ga je vidio kao svojeg mentora u ranoj političkoj karijeri i naslijedio ga na mjestu ministra financija 2020. godine.

Njih dvojica dali su koordinirane ostavke koje su pokrenule val ostavki ministara te Johnsonov pad početkom srpnja. No, odnos Javida i Sunaka se pogoršao jer su obojica imali različite planove za suočavanje s krizom troškova života.

"Sada je bitno smanjenje poreza. U vladi nema opcija bez rizika. Međutim, nesmanjenje poreza nosi još veći rizik", napisao je Javid za Times.

Kao ministar financija, Sunak je provodio povećanje poreza kako bi platio vladinu potporu tijekom pandemije covida-19 i pomogao Britancima u subvencioniranju sve većih računa za energiju. To je izazvalo kritike konzervativaca koji povijesno njeguju niske poreze. Sunak je obećao da će s vremenom smanjiti poreze kako bi izbjegao poticanje inflacije, ali Truss je rekla da treba djelovati odmah kako bi se smanjilo porezno opterećenje.

Nakon Javidove odluke Truss ima potporu pet bivših kandidata za vodstvo, a njezina pozicija u utrci za Johnsonovo naslijeđe je ojačala. Niti jedan sadašnji ili bivši ministar nije podržao Sunaka otkako se 20. srpnja utrka za vodstvo Konzervativne stranke suzila na dva kandidata. Kampanja Liz Truss u međuvremenu je dobila zamah usred povoljnih anketa i sve samouvjerenijih nastupa u TV debatama. Također je dobila poticaj nedavnim zaokretima Sunaka u pogledu porezne politike.

U utorak je ispitivanje javnog mnijenja pokazalo da Liz Truss ima 34 boda prednosti u odnosu na Sunaka među članovima Konzervativne stranke, pri čemu je 86 posto ispitanika u vladinoj anketi YouGov odlučilo kako će glasovati.

Neodlučnih 12 posto

Anketa objavljena u srijedu, koju je proveo blog desnog krila Conservative Home među 1003 člana Konzervativne stranke, pokazala je da će Truss najvjerojatnije postati sljedeća premijerka s 58 posto ispitanika koji su je poduprli. Utvrđeno je da Sunak ima podršku 26 posto, a 12 posto ih je bilo neodlučno.

Međutim, izvori u Sunakovu taboru tvrde kako interna anketa pokazuje da bivši ministar financija ima puno bolje rezultate nego što pokazuju ankete. Sunak je izjavio kako je kampanja za nasljedstvo još uvijek u "ranim danima", a Truss je rekla da "ne uzima ništa zdravo za gotovo".

Članovi stranke glasat će na listićima putem pošte ili interneta tijekom sljedećih nekoliko tjedana, a pobjednik će biti objavljen 5. rujna. Od planova da se biračima omogući da se predomisle u posljednjem trenutku odustalo se zbog zabrinutosti oko sigurnosti sustava za glasovanje putem interneta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:22