ZOVE SE NEOVISNOST

Litva više ne ovisi o Putinu, sada ima plutajući LNG terminal

 AFP

Litva je u ponedjeljak svečano dočekala Neovisnost, plutajući terminal za ukapljeni plin (LNG) usidren u baltičkoj luci Klaipedi, što joj omogućuje neovisnost o ruskome plinu.

Terminal, unajmljen od norveške tvrtke Hoegh LNG, znači da Moskva više neće moći manipuliranjem cijenom plina vršiti politički pritisak na tu članicu Europske unije i NATO-a, rekla je novinarima litavska predsjednica Dalia Grybauskaite.

"Ovaj brod nije samo jamstvo naše energetske, nego i gospodarske neovisnosti. On će osigurati energetsku sigurnost cijelome Baltiku", rekla je Grybauskaite.

Na svečanome dočeku bili su i predsjednici vlade Litve i Latvije te ministar vanjskih poslova Estonije, a stotine ljudi mahale su litavskim zastavicama dok je plutajući pogon za ukapljeni plin uplovljavao u luku.

U utorak će tanker Golar Seal dopremiti pokusni LNG teret u Klaipedu, a prve komercijalne isporuke očekuju se od siječnja, rekao je predsjednik litavske vlade Algirdas Butkevicius.

Najnoviji EU-ovi tzv. stres-testovi pokazali su da bi LNG terminal osigurao opskrbu svim zaštićenim korisnicima u trima baltičkim zemljama prekine li Rusija isporuku plina. Na takvo je testiranje EU potaknula lipanjska ruska odluka da prekine dostavu plina Ukrajini, čime su samo pojačane tenzije nastale sukobom u istočnoj Ukrajini i ruskom aneksijom poluotoka Krima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 02:09