GUŽVA NAD LITVOM

Litavski vojni zrakoplov sudario se s francuskim Mirageom: Piloti su se katapultirali...

Dvojica litavskih pilota uspjela su se katapultirati i pronađeni su neozlijeđeni. Francuski zrakoplov uspio je sletjeti

VILNIUS - Dva NATO-ova vojna zrakoplova, litvanski i francuski, sudarili su se u ponedjeljak iznad Litve prilikom zračne patrole, priopćio je litvanski vojni časnik, a javlja AFP. Srećom, nitko u sudaru nije ozlijeđen.

- Litvanski vojni zrakoplov L-39 sudario se u letu s francuskim Mirageom. Dvojica litavskih pilota uspjela su se katapultirati i pronađeni su neozlijeđeni. Francuski zrakoplov uspio je sletjeti - izjavila je Leva Gulbiniene, čelnica NATO-ove baze u Siauliaju na sjeveru Litve.

Dodala je kako su vojne vlasti brzo locirale mjesto rušenja litvanskog zrakoplova.

Kako sve tri baltičke države, članice NATO-a i EU, nemaju mogućnost kontrole vlastitog zračnog prostora NATO-ovi zrakoplovi drugih zemalja, uključujući i Francusku, obavljaju tu zadaću. Francuski 'mandat' traje do 2014. godine.

- Žao nam je zbog incidenta . Još uvijek ne znamo sve okolnosti nesreće, no istraga je počela. S velikim olakšanjem možemo priopćiti kako nitko nije ozlijeđen - izjavio je litvanski premijer Andrius Kubilius.

Francuske su vlasti objavile kako je njihovo veleposlanstvo u bliskom kontaktu s litvanskim vlastima kako bi pomogle u istrazi sudara Miragea 2000 i L-39.

- Francuski je zrakoplov, iako oštećen, uspio dovršiti let i sletjeti u zračnu bazu Siauliaj - dodaje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 06:20