NEUSPJEŠNA AKCIJA SPAŠAVANJA

Likvidirani: Talijani su bili za otkup, ali su Britanci željeli pokazati silu

Ono što je trebalo biti herojska misija spašavanja života dvojice europskih talaca u Nigeriji završilo je kao sumorna kombinacija međunarodne tragedije i diplomatskih razmirica.

U svibnju prošle godine Britanac Chris McManus i Talijan Franco Lamolinara postali su žrtve afričkog ogranka al-Qa’ide kad su teroristi provalili u njihove domove u gradu Birnin Kebbi na sjeverozapadu Nigerije. Obojica su bila zaposlenici talijanske građevinske tvrtke B Stabilini koja u Nigeriji vodi projekt gradnje središnje banke.

Kobna snimka

Njihovo je spašavanje britanskim sigurnosnim snagama postalo imperativ, posebno nakon što je ljetos osvanula prva šokantna snimka uhvaćenih talaca. Dvadesetosmogodišnji McManus odjeven u crveni dres nogometnog kluba Manchester Uniteda i 48-godišnji otac dvoje djece Franco Lamolina, s povezom na očima, okruženi trojicom terorista s kalašnjikovima, molili su za pomoć. Njihovu preklinjanju britanska se vlada odazvala tek nekoliko mjeseci kasnije, nakon što su britanske specijalne jedinice otkrile lokaciju na kojoj su ih teroristi zatočili. David Cameron zatražio je njihovo spašavanje s tajne lokacije u jednoj kući u gradu Sokoto na sjeverzapadu Nigerije.

- Teroristi koji su zatočili dvojicu talaca iznijeli su očite prijetnje da će im oduzeti živote, uključujući i snimku objavljenu na internetu. Nakon što mjesecima nismo znali gdje su zatočeni, dobili smo vjerodostojne informacije o njihovoj lokaciji. Pojavila se mogućnost kojom bismo osigurali njihovo oslobađanje. Imali smo svaki razlog za vjerovanje da je njihov život u neposrednoj i sve većoj opasnosti. Napravljene su pripreme za provedbu operacije spašavanja Chrisa i Franca. Zajedno s nigerijskom vladom, autorizirao sam da se pokrene operacija s britanskom podrškom. S velikim žaljenjem moram javiti da su Chris i Franco izgubili živote - objavio je David Cameron u četvrtak navečer. Neposredno prije toga obavijestio je obitelj stradalog McManusa i talijanskog premijera Marija Montija .

Teška odluka

Vjeruje se da su pripadnici britanskih oružanih snaga Special Boat Service i nigerijske policije u zgradi zatekli taoce koje su teroristi ubili neposredno prije. Iz Nigerije javljaju da su svi pripadnici policije preživjeli, a teroristi su uhvaćeni.

Tragedija je potaknula diplomatsku razmiricu između Ujedinjenog Kraljevstva i Italije. Iako se radilo o britanskom i talijanskom državljaninu, čini se da su se Britanci svojevoljno odlučili na rizičnu akciju spašavanja. Talijani tvrde da su obaviješteni tek kada je akcija već bila u tijeku. Inzistiranje na rizičnoj misiji, umjesto na pregovaranju s teroristima, smatraju krivom taktikom, odgovornom za smrt svoga državljanina.

Iz Montijeva ureda javljaju da, unatoč stalnoj vezi s britanskim vlastima, nisu bili ranije obavješteni o operaciji nigerijskih i britanskih postrojbi. - Vrlo je neuobičajeno da država koja je uključena u slučaj nije unaprijed informirana. Čini se da se radilo o vrlo teškoj situaciji i operacija možda jest bila najbolja odluka, ali još se mora objasniti zašto talijanske vlasti nisu bile o njoj obaviještene - izjavio je talijanski senator Lucio Malan BBC-ju.

Bez pregovora

Mario Monti, također nezadovoljan akcijom Britanaca, od nigerijskog predsjednika Goodlucka Jonathana zatražio je “detaljnu rekonstrukciju” neuspjele akcije. Dopisnik Jutarnjeg lista iz Rima donosi analizu situacije. “Britanci tvrde da su na vrijeme obavijestili talijansku vladu, Talijani tvrde da nisu. U svakom slučaju, Talijani se nikada ne slažu s ovakvim tipom akcije, osim ukoliko je smrt taoca doista izvjesna. Oni uvijek odabiru opciju plaćanja razbojnicima i nastoje po svaku cijenu izvući glave svojih državljanina”, tvrdi Inoslav Bešker i dodaje da se takva politika rješavanja talijanskih talaca u posljednjih 20 godina nije mijenjala i da se odnosi na sve političke struje.

“Kuloarska analiza jest da Britancima nije bio cilj spasiti taoce, nego pokazati mišiće. U krugovima talijanskih diplomata govore da je neuspjela akcija spašavanja funkcionirala kao primjer britanskog kolonijalnog mentaliteta”, govori Bešker.

Izrazito kritički nastrojene su talijanske dnevne novine Corriere della Sera , koje su akciju nazvale poniženjem za Italiju. Poteze Britanije nazvali su “nostalgijom za imperijalističkom slavom”. U Britaniji je, čini se, naglasak na terorizmu i daljnoj opasnosti koju on predstavlja za sigurnost građana diljem svijeta. Skupina kojoj se pripisuje zločin jest Boko Haram, afrički ogranak al-Qa’ide, koja u Nigeriji postaje sve nasilnija i upućuje na zabrinjavajući rast utjecaja al-Qa’ide na islamske zemlje Magreba.

Različite strategije

U ovim zemljama učestale su slične akcije otmica zapadnjaka. Poznato je da Britanci izbjegavaju plaćanje otkupnina, smatrajući ih indirektnim financiranjem terorizma, dok Talijani vjeruju da se radi o nužnoj cijeni spašavanja talijanskih života. Da je operacija uspjela, slavila bi se razboritost Cameronove odluke. Ovako su u prvi su plan došli predbacivanje krivnje i međudržavna netrpeljivost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 12:38