ODBILI POMOĆ UN-A

Libija: Pobunjenici ne žele UN-ove 'plave kacige' jer se 'ne radi o građanskom ratu'

Libijski predstavnik pri UN-u situaciju je opisao kao 'jedinstvenu' jer se 'ne radi o građanskom ratu, niti sukobu dviju strana, već o narodu koji je ustao protiv diktature'
 AFP

TRIPOLI - Libijsko Nacionalno prijelazno vijeće odbilo je ponudu Ujedinjenih Naroda da na područje te nemirima zahvaćene zemlje rasporedi svoje međunarodne vojne snage ili promatrače kako bi donekle stabilizirali situaciju, prenose svjetske agencije izjavu Iana Martina, posebnog UN-ova izaslanika za Libiju, nakon sjednice Vijeća sigurnosti.

- Posve je jasno da Libijci žele izbjeći bilo kakvo raspoređivanje snaga UN-a ili drugih stoga ne očekujemo ni da će libijska prijelazna vlast zatražiti vojne promatrače - rekao je Martin u srijedu.

Njegova očekivanja potvrdio je čak i dan ranije predsjednik Vijeća Mustafa Abdel Džalil koji je izjavio da Libija ne treba vanjsku pomoć da bi održala sigurnost u zemlji.

S njime se složio i libijski predstavnik pri UN-u Ibrahim Dabbashi koji je za BBC situaciju u Libiji opisao kao 'jedinstvenu' jer se ' ne radi o građanskom ratu, niti sukobu dviju strana , već o narodu koji je ustao protiv diktature'.

- U Libiji više ni ne postoji sjećanje na izbore. Nema izborne mašinerije, povjerenstava, tradicije političkih stranaka, nezavisnog civilnog društva, nezavisnih medija, nema ničega. To će biti veliki izazov za nas, posebno u organizacijskom dijelu, a Nacionalno prijelazno vijeće želi da UN u tom procesu igra važnu ulogu - zaključio je Martin.

Prema posljednjim informacijama, od samog početka sukoba pobunjenika i Gadafijevih pristaša prije šest mjeseci u borbama je poginulo više od 50 tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 04:15