OPTUŽEN ZA KORUPCIJU, UBOJSTVO I SILOVANJE

Libija neće izručiti sina bivšeg libijskog vođe Gaddafija Haagu: Sami ćemo mu presuditi!

TRIPOLI - Libija neće izručiti Saifa al-Islama Gaddafija, najpoznatijeg sina bivšeg libijskog vođe, Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Den Haagu nego će mu sama suditi, rekao je u nedjelju ministar pravosuđa Ali Ashour.

Saif al-Islam ostaje u tajnom zatvoru pobunjenika iz Zintana koji su ga uhvatili prošle godine i sudit će mu libijski suci u Libiji po optužbama za financijsku korupciju, ubojstvo i silovanje, rekao je Ashour agenciji Reuters.

Unatoč zahtjevu ICC-a da bude poslan u Den Haag radi suđenja "ne postoji namjera da ga se preda ICC-u i libijski zakoni su pravni sustav koji treba koristiti za suđenje Saifu Gaddafiju", rekao je Ashour.

On je zanijekao optužbe za zlostavljanje koje je izrekao ICC-ev odvjetnik obrane koji je kazao ovoga tjedna kako je Saif al-Islam pretučen te da je obmanut glede optužbi protiv njega. "On jede s ljudima koji ga čuvaju i u dobrom je stanju", rekao je Ashour.

U porastu je pritisak na Libiju da Gaddafijeva sina izruči ICC-u dok organizacije za ljudska prava tvrde da zemlja nije u mogućnosti osigurati mu pošteno suđenje.

Izaslanstvo ICC-a doputovalo je u nedjelju u Tripoli da razgovara o slučaju Saifa al-Islama s ministarstvom pravosuđa, rekao je Reutersu libijski predstavnik u ICC-u Ahmad al-Jahani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 19:19