IZAZIVAO KONTROVERZE I POŠTOVANJE

Lech Kaczynski: Borac za demokraciju i konzervativac koji je ostao vjeran sebi

Jedan od prvoboraca za demokraciju u Poljskoj, Lech Kaczynski, u vrhu EU doživljavan je kao dežurni troublemaker
(FILES) -- A file photo taken on January 21, 2010 shows Polish President Lech Kaczynski and his wife Maria smiling after he received the highest state decoration "the Order of the White Lion'' from the hands of Czech President Vaclav Klaus (unseen) at Prague Castle in Prague. A plane carrying Polish president Lech Kaczynski, his wife and much of the country's military and state elite crashed in thick fog in Russia on April 10, 2010 killing all 96 people on board in a blazing inferno. AFP PHOTO / MICHAL CIZEK
 AFP

ZAGREB - “Bio je strastveni patriot i demokrat”, rekao je britanski premijer Gordon Brown na vijest o tragičnoj smrti poljskoga predsjednika Lecha Kaczynskog u avionskoj nesreći kraj Smolenska, u kojoj je život izgubila i njegova supruga te dobar dio političkog i vojnog establišmenta Poljske.

Reakcije na smrt

Reakcije na smrt političara koji je, zajedno sa svojim bratom blizancem Jaroslawom, u vrhu EU bio doživljavan kao dežurni troublemaker, čelnik konzervativnih stajališta koji je u svim pregovorima bio jako “tvrd”, ipak su otkrile kako su zapadni političari imali više poštovanja prema njemu nego što su to bili spremni pokazati. Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je Kaczynskog nekoliko zadnjih godina zbog njegove sumnjičavosti prema poljskom zapadnom susjedu uvjeravala u spremnost Berlina za blisko partnerstvo s Varšavom, jučer je bila vidno potresena pred novinarima te im je rekla da je “u šoku”.

Jučer je, dakle, svima postalo jasno - unatoč kritikama koje su dolazile kako iz poljskih, tako i zapadnih medija - da je Lech Kaczynski jedan od najvažnijih političara koje je dala poljska “Treća republika”.

Domoljubna obitelj

On i brat rođeni su 1949. u Varšavi, u uglednoj obitelji poljskih intelektualaca s jakim domoljubnim nabojem. Otac Rajmund bio je inženjer i veteran Armije Krajowe, antifašističkog pokreta koji je bio lojalan poljskoj vladi u izbjeglištvu i koji je organizirao herojski Varšavski ustanak 1945. Braća Kaczynski školovali su se na sveučilištu u Varšavi, gdje su diplomirali pravo i administraciju. Bili su stručnjaci za radno pravo, zbog čega su kasnije postali pravni savjetnici sindikalnog pokreta Solidarnost.

U prodemokratskom pokretu angažirali su se još u sedamdesetima, a kada su 1980. počeli štrajkovi u brodogradilištu u Gdanjsku, Lech i Jaroslaw bili su u prvim redovima poljskih protukomunističkih snaga okupljenih oko karizmatičnog Lecha Walese. Nakon komunističkog uvođenja vojnog režima bio je jedan od mnogobrojnih vođa Solidarnosti koji je završio u zatvoru. U drugoj polovici osamdesetih bio je među Walesinim najbližim suradnicima.

Svađa s Walesom

Međutim, politička svađa sa Walesom, koja se dogodila 1992., braću Kaczynski je pomalo izbacila iz glavnoga toka političkih zbivanja u Poljskoj tijekom idućih godina. U njega se Lech vraća početkom 2000. godine, kada ga novoizabrani premijer Jerzy Buzek imenuje ministrom pravosuđa u svojoj vladi.

Uskoro su braća utemeljila novu stranku - Zakon i pravednost (Prawo i sprawiedliwosc, kratica PiS), a Lech Kaczynski je u studenome 2002. izabran za gradonačelnika Varšave i na toj će dužnosti ostati do 2005., kada je postao predsjednik.

Tijekom svojega gradonačelničkog mandata inicira otvaranje multimedijalnog Muzeja Varšavskog ustanka, jednog od najatraktivnijih takvoga tipa na svijetu, ali i izaziva velike kontroverze svojom zabranom Gay Pridea u Varšavi, i to dva puta. To će biti početak stvaranja imidža o njemu i njegovu bratu kao konzervativnim političarima čija stajališta nisu u skladu s liberalističkim vrijednostima zapadne Europe.

Takav imidž možda je mogao zasmetati u Bruxellesu, ali u Poljskoj ne.

Godine 2005. PiS pobjeđuje na parlamentarnim izborima, a nekoliko mjeseci poslije predsjedničke izbore dobiva Lech Kaczynski (porazio je današnjega premijera Donalda Tuska).Braća Kaczynski (Jaroslaw je krajem 2005. bio imenovan za premijera) najavili su tada borbu protiv korupcije, za koju su optuživali preživjele političke kadrove iz komunističkih vremena, i zagovarali stvaranje “četvrte republike”, socijalno pravednog i na kršćanskim vrednotama utemeljenoga društva. Međutim, njihov “revolucionarni” naboj uskoro je postao previše za poljske birače - 2007. PiS gubi većinu u parlamentu, a Lechu su svi predviđali poraz na predsjedničkim izborima koji su bili zakazani za jesen ove godine.

Ljubimac ‘običnih’ Poljaka

Lech Kaczynski svojim je stajalištima zasigurno izazivao kontroverze, ali ni najljući protivnici nisu mu mogli prigovoriti nedosljednost. “Nije slijedio pravila moderne politike. Ostao je vjeran sebi”, rekao je ovih dana jedan suradnik. Među velikim dijelom “običnih” Poljaka on je uživao status političara koji ih prezentira bolje nego itko drugi. Njegova tragična smrt nadomak Katina, te “crne točke poljske povijesti”, vjerojatno će ga pretvoriti u njihova heroja.

PiS je desetkovan nakon nesreće

Zakon i pravednost (PiS) desna je stranka snažnog konzervativnog usmjerenja, s utjecajem socijalnog nauka Katoličke crkve i inzistiranjem na nacionalnim interesima. PiS je nakon osnivanja postao jako popularan, zauzevši upražnjeno političko mjesto prezentiranja onih slojeva poljskog društva koji se nisu najbolje ekonomski snašli u tranzicijskim procesima. PiS je naišao i na simpatije onoga dijela intelektualne Poljske koje je pod utjecajem katoličanstva. Nesreća u Smolensku ovu je stranku desetkovala, jer su osim Kaczynskog poginuli i praktički svi njezini utjecajniji političari koji su putovali u Katin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 13:09