SUSRET U EGIPTU

Lavrov stigao u Kairo, tvrdi da će Rusija poštivati dogovor o sigurnim rutama za žito iz Ukrajine

Ugovor će omogućiti izvoz 20 do 25 milijuna tona žitarica blokiranih u Ukrajini i olakšati izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda

Sameh Šukri i Sergej Lavrov, Kairo

 Khaled Desouki/Afp

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je u posjetu Egiptu, nastojao je u nedjelju umiriti egipatske partnere nakon dogovora o "sigurnim rutama" za izvoz ukrajinskih i ruskih žitarica koji treba otkloniti prijetnju prehrambene nesigurnosti u Africi.

"Potvrdili smo predanost ruskih izvoznika žitarica poštovanju svih preuzetih obveza", rekao je Sergej Lavrov na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s egipatskim kolegom Samehom Šukrijem.

"I predsjednik Vladimir Putin istaknuo je to u nedavnom telefonskom razgovoru s egipatskim predsjednikom (Abdelom Fatahom) Al-Sisijem", dodao je Lavrov koji će idućeg tjedna posjetiti Ugandu, Etiopiju i Kongo.

Ugovor koji su u petak u Istanbulu potpisali Rusija i Ukrajina pod pokroviteljstvom UN-a predviđa uspostavu "sigurnih koridora" za plovidbu trgovačkih brodova Crnim morem, a Moskva i Kijev obvezuju se da ih neće napadati.

Ugovor će omogućiti izvoz 20 do 25 milijuna tona žitarica blokiranih u Ukrajini i olakšati izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, što će umanjiti opasnost svjetske prehrambene krize, napose u Africi.

Rusija je dobila jamstvo da se zapadne sankcije neće ni izravno ni neizravno primjenjivati na njezin izvoz gnojiva i prehrambenih proizvoda.

"Glavni tajnik (UN-a) preuzeo je na sebe dužnost da ukine ta nezakonita ograničenja koja su Sjedinjene Države i Europska unija uvele protiv (ruskih) logističkih i financijskih mreža", opetovao je Lavrov u nedjelju u Kairu.

Ujedno je istaknuo da su Moskva i Kairo "obostrano zadovoljni" svojim vezama te spomenuo izgradnju prve nuklearne elektrane u Egiptu koja je u tijeku a povjerena je Moskvi.

Provedivost sporazuma postala je upitna pošto je dan nakon što su ga potpisali predstavnici UN-a i Turske kao posrednici te Rusija i Ukrajina, ruska vojska raketirala crnomorsku luku Odesu. Raketiranje su osudili Kijev i zapad, a Moskva tvrdi da je gađala ukrajinski vojni brod s oružjem isporučenim iz Sjedinjenih Država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 06:51