PUTINOV ŠEF DIPLOMACIJE

Lavrov iz dana u dan otkriva nove ruske namjere: Sada je potvrdio što je još jedan od strateških ciljeva u Ukrajini

Svojom najavom da Moskva želi promijeniti političko rukovodstvo u Kijevu, Lavrov sad proturječi i vlastitim izjavama iz travnja

Sergej Lavrov 

 Russian Foreign Ministry/Sputnik via AFP

Suprotno prethodnim izjavama, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sad je izjavio da Rusija ima za cilj zbaciti sadašnju ukrajinsku vladu. "Svakako pomažemo ukrajinskom narodu da se oslobodi režima koji je apsolutno neprijateljski nastrojen prema narodu i povijesti", rekao je Lavrov tijekom posjeta Kairu. I još je dodao: "Ruski i ukrajinski narod će u budućnosti živjeti zajedno".

Svojom najavom da Moskva želi promijeniti političko rukovodstvo u Kijevu, Lavrov proturječi i vlastitim izjavama iz travnja, piše Deutsche Welle.

"Nemamo namjeru mijenjati režim u Ukrajini", rekao je tad glavni ruski diplomat u intervjuu televiziji India Today. Na Ukrajincima je da odluče pod kojim vodstvom žele živjeti, uvjeravao je tada Lavrov.

Rusko rukovodstvo je posljednjih dana javno pooštrilo svoju poziciju u ratu u Ukrajini. Lavrov je još u srijedu zaprijetio da će Rusija zauzeti i druge dijelove zemlje izvan Donbasa. S obzirom na zapadne isporuke oružja i njihov sve veći domet, nužno je dodatno potiskivanje ukrajinskih trupa iz oblasti Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine, koje je Rusija priznala kao nezavisne, smatra se u Moskvi.

Zelenski: ‘Očuvanje nezavisnosti od Rusije‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako se Ukrajina ne boji i da će 28. srpnja proslaviti svoj nacionalni praznik. U svojoj noćnoj videoporuci on je također naveo da je pred Ukrajinom važan tjedan, usred užasnoga rata. Ukrajina će nastaviti činiti sve kako bi svom neprijatelju nanijela maksimalnu štetu.

Čak i Rusi očekuju pobjedu Ukrajine, rekao je Zelenski.

"Samo oni koji ne znaju pravu povijest i ne osjećaju njezinu važnost mogli su odlučiti napasti nas", rekao je Zelenski. Ukrajinci su stoljećima bili ugnjetavani i nikad se neće odreći svoje nezavisnosti, ustvrdio je ukrajinski predsjednik.

"Sačuvati jedinstvo sad, zajedno raditi na pobjedi - to je najvažniji nacionalni zadatak koji moramo zajedno ostvariti", rekao je Zelenski.

Ako Ukrajinci to uspiju, uspjet će u onome što generacijama ranije nisu mogle ostvariti: održati nezavisnost od Rusije, transformirati se u jednu od najmodernijih zemalja svijeta i istovremeno krenuti svojim putem ka Europi, koji će se, prema Zelenskom, završiti punopravnim članstvom u EU.

Ruski napad u Odesi neće poremititi izvoz žitarica

U Ukrajini su u tijeku pripreme za transport žitarica uprkos subotnjim ruskim raketnim napadima na luku Odesa. Prema vlastitim tvrdnjama, nakon što su najprije negirali da imaju bilo kakve veze s napadom, Moskva je ustvrdila da je u luci u Odesi u subotu uništila ukrajinski ratni brod i rakete koje su isporučile SAD, piše Deutsche Welle.

Radilo se navodno o protubrodskim projektilima američkog tipa Harpun u skladištu, javljaju ruske novinske agencije pozivajući se na Ministarstvo obrane u Moskvi. Ruska vojska za to je koristila rakete dugog dometa s preciznom kontrolom. Lavrov je u Kairu potvrdio da, uprkos napadu na Odesu, međunarodni sporazum o izvozu ukrajinskoga žita preko Crnoga mora i dalje važi.

Lavrov je također podsjetio da su prošloga petka u Istanbulu potpisana dva dokumenta - jedan za izvoz žitarica iz Ukrajine, a drugi kojim se UN zalaže za lakši izvoz ruske hrane i umjetnoga gnojiva. Moskva se žali da sankcije koje su uvele EU i SAD zbog ruskoga rata protiv Ukrajine sad usporavaju izvoz, iako hrana nije direktno pogođena sankcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:24