OBRUČ OKO BIDENA

Lavina se zakotrljala, počeo je tihi rat, a sada je prijeđen i Rubikon: ‘Izgubit ćemo sve. Molim te, odustani!‘

Sve veći broj istaknutih demokrata i donatora u panici zbog Bidenove tvrdoglavosti da ostane u utrci koju ne može dobiti

Joe Biden

 Mandel Ngan/Afp

Dok stožer predsjednika Joea Bidena panično pokušava sanirati kobne posljedice prošlotjedne debate, sve veći broj istaknutih članova Demokratske stranke sve hrabrije istupa sa zahtjevom da stranka razmotri promjenu kandidata na ovogodišnjim izborima.

Prema prvoj postdebatnoj anketi, Biden je za Trumpom počeo kaskati neuhvatljivih 6 posto, dok preko 73 posto ispitanika kognitivne sposobnosti aktualnog predsjednika smatra nespojivima s dužnošću koju želi obnašati još četiri godine. Zanimljivo, čak tri četvrtine Amerikanaca smatra da bi demokrati imali više šanse pobijediti Trumpa ako se bace u neistražene vode smjene kandidata. Štoviše, u tom kontekstu, daleko najbolje kotira Kamala Harris koja u hipotetskom srazu s Donaldom Trumpom zaostaje unutar statističke greške; još uvijek uhvatljivih 2 posto.

Nekolicina visoko pozicioniranih demokrata koji su ovih dana javno istupili podržavši Bidena, CNN-u je pod uvjetom anonimnosti priznala kako su to učinili „iz poštovanja prema predsjedniku”, kako bi mu dali vremena da „procesuira razvoj situacije” i „dostojanstveno odstupi s dužnosti”.

- Međutim, djeluje kao da je on naše poštovanje interpretirao kao istinsku podršku svom ostanku u utrci, što smatramo zabrinjavajućim, jer bi se njegov debakl mogao preliti i na rezultate drugih izbora, pa bismo, osim Bijele kuće, mogli izgubiti i čitavi Kongres – poručili su CNN-u, potreseni spoznajom da ne postoji način da dobiju ove izbore taktikom za koju se jednostrano odlučilo stranačko vodstvo, unatoč tome što su i donatori izuzetno zabrinuti zbog razvoja situacije.

image

Joe Biden

Jim Watson/Afp

- Da se radi samo o lošem nastupu na debati, kao što Bijela kuća uporno nastavlja tvrditi, to bi se još i moglo popeglati tijekom kampanje. No, sve i da uspijemo sanirati štetu koju nam je zadala ova debata, gotovo nemoguće je spriječiti nove Bidenove gafove koji bi ponovno u fokus birača doveli pitanje; je li s predsjednikom kognitivno sve u redu. - objašnjava CNN-u jedna od prominentnijih demokratskih figura s Capitol Hilla.

Rubikon je prvi prešao demokratski zastupnik Kongresa iz Teksasa, Lloyd Doggett, no ubrzo mu se pridružio i kolega Mike Quigley iz Illinoisa.

- Ja zastupam okrug Bidenovog prethodnika Lyndona Johnsona, koji je 1968. donio tešku odluku i zbog dobrobiti države se pravovremeno povukao iz utrke. Pozivam predsjednika Bidena da učini isto – rekao je Doggett, postavši time prvi visoko pozicionirani demokrat koji je preko usta prevalio tu tvrdnju ispred kamera, pod svojim imenom i prezimenom.

Iako mu je u prvim sekundama nakon katastrofalne debate javno ponudila svoju podršku, bivša predsjednica Zastupničkog doma, Nancy Pelosi, u posljednjem je intervjuu ostavila otvorena vrata za mogućnost kopernikanskog zaokreta po tom pitanju.

- Raspravu o tome je li bila riječ o „izoliranoj epizodi” ili o „problemu koji se učestalo ponavlja” smatram legitimnom – izjavila je u posljednjem razgovoru s medijima, priznavši kako dobiva podijeljene izjave kako donatora, tako i stranačkih kolega.

Na granicu je stao i Bidenov možda i najbliži politički suradnik, senator iz matičnog mu Delawarea, Chris Coons, koji je od predsjednika zatražio da kampanjske aktivnosti ubaci u „višu brzinu” kako bi zlim jezicima dokazao da ima dovoljno energije za obnašanje ovog posla.

Međutim, time tek dolazimo do najnovijeg problema.

Naime, NYT je objavio specijalnu reportažu koja je raskrinkala pozadinu Bidenovog zabrinjavajućeg stanja posljednjih nekoliko mjeseci. Dužnosnici Bijele kuće su, također pod uvjetom anonimnosti, s reporterima podijelili incidente kojima su osobno svjedočili, osobito tijekom nedavnog putovanja u Europu, a koji su im dali naslutiti da s predsjednikom možda ipak i nije sve u najboljem redu.

- Željeli bismo napomenuti da čak ni mi nismo mogli zamisliti da je situacija ovoliko dramatična – izjavili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 11:28