UZVRAĆA UDARAC

LAURA POITRAS Autorica filma o Snowdenu tuži američku vladu zbog 'kafkijanskog maltretiranja'

Laura Poitras bila je zaustavljana sve do 2012. godine, kada je novinar Glenn Greenwald objavio članak o njenim doživljajima
 Adam Berry / Getty

Oscarovka Laura Poitras, autorica nagrađenog dokumentarnog filma 'Citizen four' o američkom 'zviždaču' Edwardu Snowdenu, tuži američku vladu i traži da joj objasne zašto je neprestano izložena "kafkijanskom maltretiranju" u zračnim lukama.

Laura Poitras kaže da je bila zaustavljana na granicama više od pedeset puta između 2006. i 2012., često satima. Ona tvrdi da su joj službenici govorili da je na "crnoj listi", doživjela je da su joj oduzeli elektroničku opremu koju nisu vratili 41 dan, te da su joj prijetili lisicama jer je zapisivala bilješke.

Poitras pokreće pravnu bitku kojom želi dobiti svu dokumentaciju koja se odnosi na njeno praćenje i ispitivanje od strane različitih agencija u razdoblju šest godina.

"Podižem tužbu jer vlada koristi američku granicu da bi zaobilazila vladavinu zakona. To se u demokraciji jednostavno ne smije tolerirati", priopćila je.

Laura Poitras bila je zaustavljana sve do 2012. godine, kada je novinar Glenn Greenwald objavio članak o njenim doživljajima.

'Citizenfour' otvorio Supetarski festival

'Citizenfour' redateljice Laure Poitras otvorio je sedmo izdanje Supetar super film festivala, koji se ove godine i programski i lokacijski proširio, pa u šest festivalskih dana od 13. do 18. srpnja, može primiti čak 700 zaljubljenika u sve popularnije dokumentarce.

U pet festivalskih dana supetarsku publiku očekuje četrdeset filmova u pet festivalskih selekcija. Službeni program donosi čak osam hrvatskih premijera, a u selekciji glazbenih dokumentaraca očekuju nas filmovi o dvojici dalmatinskih kantautora - Zlatanu Stipišiću Gibonniju i Tončiju Huljiću. Đelo Hadžiselimović za Supetar Super Film Festival odabrao je filmove aktualne tematike kao što su Utopija Mladena Ćapina i Djeca tranzicije Matije Vukšića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 08:41