TKO ĆE BITI NOVI ŠEF?

Lagarde je s Merkel na ti, a za financijaše je prava rock zvijezda

BRUXELLES - Europski dužnosnici, od njemačke kancelarke Angele Merkel do šefa Europske komisije, jučer su inzistirali da na čelo Međunarodnog monetarnog fonda, nakon ostavke Dominiquea Strauss-Kahna, treba doći netko iz Europe.

Kako pišu američki i europski mediji, najizglednija je kandidatkinja francuska minstrica financija Christine Lagarde, oštra korporativna odvjetnica koju, kako piše New York Times, na sastancima financijaša po svijetu dočekuju poput rock zvijezde.

Udružile snage

Inteligentna, brza i utjecajna Francuskinja koja savršeno govori engleski, navodno ima potporu glavnih igrača Europske Unije, uključujući i njemačke kancelarke Angele Merkel, s kojom je “na ti”, i u bojlim odnosima nego i sam francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Kako piše New York Times, dvije su žene barem jednom zajedno stale na stranu suprotnu Sarkozyju - kada on nije pristajao na to da u europskim programima za spašavanje prezaduženih članica eurozone sudjeluje i MMF, a Merkel i Lagard su to ipak zajedno uspjele progurati.

Merkel jučer nije govorila o kandidatima, ali jest rekla da je “u aktualnoj situaciji, s ozbiljnim problemima oko eura i snažnim sudjelovanjem MMF-a, postoji mnogo toga u korist isticanja europskog kandidata”.

New York Times navodi da je Lagarde impresionirala Amerikance još 2009. kada je otpustila nesposobno vodstvo jedne banke koju je trebalo spašavati proračunskim novcem. U intervjuu s Christiane Amanpour rekla je da žene na radno mjesto donose “manje libida, manje testosterona”, a bude li izabrana, bit će prva žena na čelu MMF-a ili na čelu bilo koje međunarodne financijske institucije.

Konkurencija iz Turske

Glavna joj je konkurencija bivši turski ministar financija Kemal Dervis, koji je spasio tursko gospodarstvo nakon financijske krize 2001., no pravi se sukob očekuje sa zemljama u razvoju, koje traže da na čelo MMF-a dođe njihov čovjek te da se tako prekine tradicija od osnivanja nakon Drugog svjetskog rata, da je na čelu MMF-a uvijek Europljanin, a na čelu Svjetske banke Amerikanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 14:36