MILIBANDI ZAINTRIGIRALI BRITANCE

Laburisti prestigli konzervativce

Starijem bratu Davidu navodno je ponuđeno da bude ministar financija u sjeni, ali on to ne želi

LONDON - Britanski laburisti prvi put u tri godine vode ispred konzervativaca, pokazala je anketa YouGov, neposredno prije jučerašnjeg prvog velikog govora novog laburističkog vođe Eda Milibanda na stranačkoj konvenciji u Manchesteru.

Anketu je agencija YouGov napravila za tabloid Sun, a pokazala je da laburiste podržava 40 posto birača, jedan posto više nego konzervativce.

No, Times piše da je druga anketa, koju su za svoje potrebe naručili torijevci, pokazala da birači nisu uvjereni u izbor Eda Milibanda za čelnika stranke - čak 64 posto ih smatra da on ne bi bio sposoban biti premijer. Da njegov stariji brat David te sposobnosti ima smatra 53 posto ispitanika.

Nova generacija

Prema tekstu govora proslijeđenom medijima, Ed je jučer u Manchesteru trebao poručiti da je na čelu stranke sada “nova generacija s drukčijim stavovima, drukčijim idejama i drukčijim načinom vođenja politike” od Novih laburista, čiji je idejni vođa bio Tony Blair. No, mlađi Miliband planirao je kritizirati i tri goleme pogreške suprotne laburističke frakcije (kojoj i sam pripada), one Gordona Browna.

Stražnja klupa

Prva je što su popustili zahtjevima bankara za deregulacijom financijskog sektora; druga što je politika vlade tjerala ljude u goleme kredite, npr. za školarine na fakultetima; treća što su tvrdili da laburistička vlada može spriječiti recesiju.

Mediji predviđaju i skoru najavu da će David sjesti u tzv. stražnju klupu u parlamentu. Navodno mu je ponuđeno da bude ministar financija u sjeni, no on to ne želi jer se boji da bi se tada svi bavili glasinama o neslaganju s bratom, kao što su godinama u fokusu bili sukobi Blaira i Browna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 22:27