PIT BUL U POTPETICAMA

Kurdska izbjeglica mogla bi postati premijerka Nizozemske. Obećala je da će se obračunati s azilantima

Za razliku od Ruttea, Yeşilgöz-Zegerius nije otklonila mogućnost suradnje s antiimigrantskim populistom Geertom Wildersom

Dilan Yesilgoz-Zegerius

 Remko De Waal/Afp

Nizozemska bi idućeg tjedna mogla izabrati prvu premijerku u svojoj povijesti, a riječ je o 46-godišnjoj ženi koja je sa sedam godina u zemlju stigla kao kurdska izbjeglica iz Turske.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, čelnica konzervativne Narodne stranke za slobodu i demokraciju, u slučaju pobjede zamijenit će Marka Ruttea na toj poziciji, a očekuje se da će joj u tome pomoći nizozemsko biračko tijelo koje sve više skreće udesno.

Aktualni privremeni premijer, njezin stranački kolega, vodi zemlju već 13 godina. Yeşilgöz-Zegerius je u Nizozemsku stigla kao sedmogodišnjakinja nakon što je s majkom brodom pobjegla na grčki otok. Međutim, zauzela je čvrst stav prema tražiteljima azila i obećala da će smanjiti broj migranata. Prošlog tjedna izbila je u prvi plan, obećavajući biračima da će biti "na njihovoj strani". U drugi plan je stavila to što je žena i što bi mogla ući u političke anale kao prva žena na čelu Nizozemske te je pozvala birače da podrže njezinu politiku, a ne da glasaju za nju zbog njezina spola.

Prva premijerka u povijesti

"Ne namjeravam reći: ‘Ja sam žena pa zato glasajte za mene‘. Imam svoju sposobnost", poručila je i dodala: "Željela bih u kampanju ući sa sadržajem svojih stavova koji su usmjereni na rješavanje problema ljudi".

Ključ privlačnosti Yeşilgöz-Zegerius za većinu birača je obećanje da će smanjiti broj tražitelja azila u Nizozemskoj, smanjujući prava za dobivanje dozvole boravka, te da će ograničiti pravila o spajanju obitelji. "Ima previše tražitelja azila, a nedovoljno smještaja i malo integracije. To je nepravedno i prema nizozemskom društvu i prema izbjeglicama", istaknula je.

image

Dilan Yesilgoz-Zegerius

Robin Utrecht/Afp/Profimedia/Robin Utrecht/afp/profimedia

Mlada nizozemska Kurdinja kaže kako je od roditelja naučila cijeniti slobodu i založiti se za druge kada je ta sloboda ugrožena. "Ali danas je sve manje kisika, sve je manje međusobnog razumijevanja, a politika često polazi od nepovjerenja. Zato se naš manifest zove: davanje prostora, definiranje granica", izjavila je kandidatkinja.

Zanimljivo je da je Yeşilgöz-Zegerius započela karijeru u Stranci nizozemskih socijalista, zatim je prešla Laburistima, a tek je onda pronašla svoje mjesto u VVD-u koji predstavlja desni centar.

Prihvatila je da ju se opisuje kao pit bula u potpeticama nakon njezine kampanje za zabranu uličnog maltretiranja. Otvoreno je govorila o svojem braku, o zdravstvenim problemima i dvojbama oko rađanja djece. Prošle godine izvela je performans uživo na televiziji otkinuvši pramen kose "za sve Iranke". Kao ministrica pravosuđa kritična je bila prema radikalnoj ljevici, političarima na ekstremnoj desnici i gurala je temu zajedničke europske borbe protiv kriminala.

Suradnja s populistima

Govoreći o potrebi ograničenja spajanja imigrantskih obitelji, rekla je da ona ne bi dobila priliku kakvu je imala da je u zemlji bilo više useljenika. Yeşilgöz-Zegerius naglasila je da vlada treba više slušati, ali se istodobno ogradila od stranačkih skandala poput fijaska s dječjim doplatkom, kada su tisuće obitelji pogrešno optužene za prijevaru, te ilegalnim prikupljanjem privatnih podataka i potresima koje je prouzročilo crpljenje plina.

Za razliku od Ruttea, Yeşilgöz-Zegerius nije otklonila mogućnost suradnje s antiimigrantskim populistom Geertom Wildersom, čija Slobodarska stranka zauzima četvrto mjesto u predizbornim anketama.

Pieter Omtzigt (49) najveći joj je konkurent. Njegova centristička Stranka novog društvenog ugovora pojavila se niotkuda, a ima jaku podršku. Analize pokazuju da su ovi izbori vrlo nepredvidljivi jer je velik broj neodlučnih. Očekuje se ulazak 17 stranaka u parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:53