U KORUŠKOJ POLICIJA PRITVORILA BIVŠEG PREDSJEDNIKA HYPO GRUPE

Kulterer već 40. okrivljeni u aferi Hypo

Pripadnici austrijske posebne policijske operativne skupine (Soko Hypo ili CSI Hypo) uhitili su jučer rano ujutro Wolfganga Kulterera (56), bivšeg predsjednika Uprave koncerna Hypo Alpe Adria Group
 JL

ZAGREB/KLAGENFURT - Pripadnici austrijske posebne policijske operativne skupine (Soko Hypo ili CSI Hypo) uhitili su jučer rano ujutro Wolfganga Kulterera (56), bivšeg predsjednika Uprave koncerna Hypo Alpe Adria Group, inače ključnu figuru u najvećoj bankarskoj aferi u Austriji, objavio je portal lista Kurier.

Racije u Beču

U trenutku lišenja slobode paralelno su se događale racije u Beču i Koruškoj. Navodno su istražitelji posjetili i Josefa Kirchera, bivšeg izvršnog direktora Hypa. Osim Kulterera, u zatvoru je od jučer i njegova dugogodišnja suradnica iz sektora hipoteka. Odluka o pritvoru u nadležnosti je suda u Klagenfurtu, čiji je sudac održao raspravu tek kasno popodne, nakon što je to najavio glasnogovornik austrijskog državnog odvjetništva Helmut Jamnig. Procesnopravni razlozi zbog kojih bi Kulterer mogao ostati u pritvoru su opasnost od bijega i mogućnost utjecaja na svjedoke.

Haiderov štićenik

Kulterer je na čelu Hypa bio od početka 90-ih sve do 2006. godine, nakon čega se bavio privatnim poduzetništvom. U tom razdoblju Hypo se uzdigao od male regionalne banke do velikog regionalnog igrača. Taj impresivni uzlet, zapravo rezultat prodora Hypo banke na Balkan, događao se pod političkim pokroviteljstvom kontroverznog poglavara Koruške, danas pokojnog Jörga Haidera.

Kobna veza

Kao druga ključna karika lanca dvojbenih investicija označen je Günter Striedinger, član Uprave Hypa. Prema austrijskom listu Kurieru, upravo bi veze s Haiderom sada Kulterera mogle stajati do deset godina zatvora, koliko mu prijeti nakon što je uhićen zbog naknadno otkrivenog kaznenog djela koje se opisuje kao djelovanje koje je prouzročilo finacijsku štetu za tvrtku. Na njemačkom untreue.

“Hypo kompleks”, kako austrijski mediji zovu bankarsku aferu, sada ima 40-ak okrivljenika. Posebna policijska skupina SOKO Hypo, tri državna tužitelja i bankarska ekspertica rade na slučaju.

Ključni ljudi

Wolfgang Kulterer - Dugogodišnji CEO koncerna Hypo Alpe Adria Group. Poznaje sve tajne njezina uzleta, od početka 90-ih do 2006. godine, kada je odstupio s mjesta njezina čelnika. Zbog nagomilanih dubioza Hypo banku su sanirale Austrija i Njemačka, a on je čudom prošao samo s globom. Jučerašnje uhićenje iznenadilo je sve koji su bili uvjereni da tijesno surađuje sa sudom i policajcima kako bi se spasio.

Jörg Haider - Kontroverzni poglavar Koruške. Deklarirao se kao veliki prijatelj Hrvatske, a prema tvrdnjama upućenih, bio je politički pokrovitelj uspona Hypo banke, za što je ključan moment bio upravo njezin prodor u Hrvatsku. Poginuo je 2008. godine u prometnoj nesreći.

Günter Stredinger - Mjesecima je pod istragom agenata CSI Hypo. Austrijski mediji ga zovu “glavnim mozgom za Hrvatsku” ili “generalom južnog fronta”. Odstupio iz uprave Hypa i bavi se privatnim poduzetništvom. U Punta Skali kod Zadra njegova podružnica Rubicon gradi veliki turistički kompleks.

Kultererova uloga: Suradnik policije i ključni svjedok

KLAGENFURT - Otkako je u Austriji počela velika akcija istrage sumnjivih poslova te banke, Wolfgang Kulterer je glavni svjedok i suradnik austrijskih istražitelja.

Lažirana bilanca

Njegova suradnja s policijom i tužiteljstvom počela je nakon što je bio pod sumnjom da je bio ključna figura u lažiranju bilance Hypo banke. Iz te je afere Kulterer izašao samo s novčanom globom, no očito je da je pala nagodba prema kojoj će se on u finalu velike istrage pojaviti kao ključni svjedok, a prije toga kao “insider” koja će državna tijela voditi kroz složene arhive i “zabite kutke” poslovne dokumentacije. Nekoliko je puta svjedočio na sudu u Koruškoj, gdje se raspravljalo o sumnjivim novčanim transakcijama Hypo banke nakon što je država postala njezin vlasnik. Naime, zbog golemih gubitaka banku su morale sanirati Njemačka (Bayerische Landesbank je suvlasnik Hypa) i Austrija, odnosno tamošnji porezni obveznici.

Spriječena objava

Austrijski tjednik News u posjedu je cjelovitog sudskog “dosjea Hypo”, a njihova najava objave tih osjetljivih dokumenata dočekana je sa zgražanjem sadašnje uprave Hypo banke, koja je odmah zatražila sudsku zabranu objave pravdajući to presudnim za njihov opstanak. Sud je to prihvatio i naredio hitno povlačenje tjednika.( Davor Butorac)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 00:11