NOVI VAL NASILJA

Krvavi dan u Bagdadu: Najmanje 57 ubijenih u 14 bombaških napada

Bagdad je danas između sedam i osam sati ujutro po lokalnom vremenu potresla serija bombaških napada u kojima je poginulo najmanje 67 osoba, a oko 180 ih je ranjeno. Očigledno koordinirane eksplozije, njih najmanje 14, odjeknule su na desetak lokacija, većinom u šijitskim dijelovima grada, samo nekoliko dana nakon povlačenja američkih trupa iz zemlje. Čini se da je meta napada bilo civilno stanovništvo, a odgovornost za njih do danas popodne nitko nije preuzeo.

Politička kriza

Krvavo jutro u iračkom glavnog gradu događa se u trenutku političke krize - nove erupcije napetosti između šijita i sunita. Naime, iračka vlada na čelu sa šijitskim premijerom Nurijem al-Malikijem prekjučer je od vlade u Kurdistanu zatražila izručenje potpredsjednika vlade Tarika al-Hašemija, najviše pozicioniranog sunita u zemlji, zbog optužbe da je naručivao ubojstva vladinih dužnosnika. Hašemi je, pak, poručio kako su optužbe politički motivirane te da premijer pokušava konsolidirati svoju moć nakon odlaska Amerikanaca.

Također je ustvrdio kako Maliki kontrolira snage sigurnosti i obavještajne službe i ne dopušta da se u taj sektor miješaju drugi izabrani dužnosnici. - SAD je zakazao u pokušaju da u Iraku stvori demokratski model vladavine i ostavio naciju ranjivu u odnosu na utjecaje iz Irana - izjavio je Hašemi.

Zaoštreni odnosi

Al-Maliki je prošlog tjedna pozvao na glasanje i o (ne)povjerenju zamjeniku premijera Salehu al-Mutlaku, još jednom sunitskom političaru, što je dodatno zaoštrilo odnose u iračkoj ‘vladi nacionalnog jedinstva’. Iz SAD-a stižu pozivi da se izglade nesuglasice između suprotstavljenih strana. Kako piše agencija AP, eksplozije najvjerojatnije nisu izravan odgovor na najnovije sukobe, no sigurno će pridonijeti napetosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 11:58