POŠAST

KRONIKA JEDNOG ZLA: TERORIZAM HARA EUROPOM Od stravičnog masakra u Parizu i smrtonosnih eksplozija u Bruxellesu do užasa u Nici... A još nije kraj?

Teroristički napad na Bruxelles
 FRANCOIS LENOIR / Reuters

Nakon stravičnih terorističkih napada u Parizu koji su u dva dana studenog 2015. zgrozili svijet, nitko nije želio da se ponovi nešto slično. Na šest lokacija u središtu Pariza dogodila se 13. studenog serija napada, što automatskim oružjem, to bombama. Najglasnije je odjeknuo napad u klubu Bataclan u vrijeme rock koncerta, gdje je ubijeno 89 ljudi, a zatim i bomba ispred stadiona u predgrađu Saint-Denis za vrijeme nogometne utakmice između Francuske i Njemačke. Sveukupno, poginulo je 137 ljudi.

No, već 1. siječnja 2016. u francuskom gradu Valenceu 29-godišnjak tuniskog podrijetla automobilom se zabio u čuvara džamije i jednog civila vičući "Allahu Akbar", a zatim je krenuo autom unazad pokušavajući zgaziti vojnike. Tako je započela nova godina terora u Europi.

Već tjedan dana kasnije, 7. siječnja ispred policijske postaje u Parizu tražitelj azila navodno naoružan nožem zazivao je Alaha, dok ga policija nije ustrijelila. Nekoliko dana kasnije 15-godišnji Tunižanin pokušao je mačetom odrubiti glavu učitelja u židovskoj školi u Marseillesu.

U Rochadeleu u Velikoj Britaniji 18. veljače dva simpatizera ISIS-a istukli su do smrti imama zbog "crne magije".

26. veljače u Hanoveru njemačku je policajku nožem izbola 15-godišnja Safija S., kasnije povezana s džihadistima.

Teroristički napad u Bruxellesu 22. ožujka 2016. godine potresao je svijet: dvije eksplozije u zračnoj luci i jedna na postaji podzemne željeznice odnijela je 32 života, uz troje bombaša samoubojica, a 340 ljudi je ranjeno.

U Münchenu je 10. svibnja napadač nožem ubio jednu osobu i ranio tri osobe na željezničkoj stanici, pri tome vičuči 'Allahu Akbar'.

Deset dana kasnije 66-godišnja Ethem Aydin Orhon nožem je u Londonu izbola četiri žene ispred trgovine Sainsbury's.

14. srpnja pitoreskna francuska Nica postala je poprište velikog masakra: na proslavi Dana Bastille napadač se teškim kamionom zabio u okupljeno mnoštvo i pritom pobio 86 ljudi, a 434 osobe su ozlijeđene. Dva dana kasnije organizacije povezane s ISIL-om preuzele su odgovornost za taj napad.

U vlaku kod njemačkog Würzburga 17-godišnji tražitelj azila iz Afganistana 18. srpnja napao je putnike sjekirom i nožem. Ozlijeđeno je 5 osoba dok policija nije ubila napadača.

Ni tjedan dana kasnije, 24. srpnja, 27-godišnji izbjeglica iz Sirije detonirao je bombu u njemačkom Ansbachu i poginuo, pri tome ranivši 15 osoba. Policija je na njegovom mobitelu pronašla video poruku u kojoj se zaklinje na vjernost Islamskoj državi.

U crkvi u Saint-Étienne-du-Rouvray dva su napadača ubili svećenika i teško ranili ženu. Ubili su ih francuski specijalci, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Khaled Babbouri je uz povike 'Allahu Akbar' 6. kolovoza mačetom napao dvije policajke u belgijskom gradu Charleroi, a upucao ga je treći policajac.

Slični napadi hladnim oružjem zabilježeni su u sljedećih nekoliko mjeseci diljem Europe - u Strasbourgu, St. Petersburgu, Oberhausenu, u talijanskom Tarantu, Riminiju, Bruxelessu, Hamburgu, pa čak i u jugozapadnoj Srbiji gdje je samoproglašeni Salafist pokušao napasti mačetom policajca...

Nekoliko dana uoči Božića, dogodio se napad u Berlinu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 06:25