DRAMA U UKRAJINI

KRIM PRED ODCJEPLJENJEM Obama: 'Taj je referendum ilegalan, nećemo ga priznati'

Kijevska vlast najavljeni referendum naziva ruskom farsom. U Donjecku je napeto
Ukrainian soldiers (R) stand guard inside their base blocked by Russian troops in Perevalnoye, near Simferopol, on March 6, 2014. Pro-Moscow authorities in Crimea on March 6 asked Russian President Vladimir Putin to examine a request for their region to join the Russian Federation, which will be put to a referendum on March 16. AFP PHOTO/ GENYA SAVILOV
 GENYA SAVILOV/AFP

>>> NOVO 19:11 Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako je danas potpisao predsjedničku odluku kojom je omogućio zamrzavanje sredstava i imovine ukrajinskih i ruskih građana koje SAD drže odgovornim za kršenje međunarodnog prava.

Poručio je ruskoj strani kako postoji put kojim svi mogu dobiti ono što žele, a to je postavljanje međunarodnih promatrača u cijelu Ukrajinu, pa tako i na Krim, koji će pratiti kršenje ljudskih prava svih ukrajinskih građana, pa tako i etničkih Rusa. Potom treba omogućiti mirno održavanje izbora u svibnju.

Usprotivio se najavljenom referendumu o odcjepljenju Krima. 'Predloženi bi referendum bio protivan ukrajinskom ustavu i međunarodnom pravu', rekao je još Obama u kratkoj izjavi u Bijeloj kući.

---------------------------------

18:24 Napetost u Donjecku, u kojemu proteklih nekoliko dana proruski prosvjednici svakodnevno zauzimaju zgrade državnih institucija, i dalje je izrazito visoka. U četvrtak je kijevskim vlastima odana policija uhitila vođu demonstranata Pavela Gubareva. Objavljena je i snimka hapšenja, do kojeg je došlo u trenutku kada je Gubarev davao intervju ekipi BBC-ja.

Privremeni predsjednik Ukrajine Oleksandr Turčinov u obraćanju naciji najavljeni referendum o odcjepljenju Krima nazvao je farsom i zločinom u organizaciji Moskve.

---------------------------------

16:56 Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da najavljeni referendum o odcjepljenju smatra nelegalnim. Na sličnoj je liniji bio i francuski inoministar Laurent Fabius, koji kaže da je referendum prijetnja ukrajinskim vrijednostima. Europska je unija kasnije objavila da s Rusijom prekida dugogodišnje pregovore o uređenju viznog režima.

---------------------------------

15:58 - Ruska mornarica blokirala je ukrajinske ratne brodove u luci u Sevastopolju.

---------------------------------

15:55 - Američki razarač s navođenim raketama USS Truxtun zaputio se prem Crnome moru na, kako je u četvrtak priopćila američka vojska, "rutinsku" vježbu koja je planirana daleko prije izbijanja krize u Ukrajini.

Objava dolazi dan nakon što je Pentagon rekao da će rasporediti više američkih lovačkih zrakoplova u NATO-ove ophodnje na Baltiku nastojeći tako umiriti saveznike koje je uzbunilo rusko zauzimanje ukrajinskog poluotoka Krima.

Na Krimu u Sevastopolju je baza ruske Crnomorske flote.

Američka mornarica je rekla u priopćenju da je Truxtun napustio Grčku u četvrtak na putu prema Crnom moru te da će tamo provoditi vježbe s rumunjskim i bugarskim mornaričkim snagama.

"Dok bude u Crnom moru brod će posjetiti luke i provoditi rutinske ranije planirane vježbe sa saveznicima i partnerima u regiji", rekla je mornarica u priopćenju bez upuštanja u pojedinosti. "Traxtunove operacije u Crnom moru planirane su mnogo prije nego je otišao iz Sjedinjenih Država".

Brod koji ima posadu od oko 300 mornara dio je udarne skupine nosača zrakoplova George H.W. Bush.

Razarač će se pridružiti američkom brodu USS Taylor i to će biti jedina dva američka ratna broda u Crnom moru u ovo vrijeme pojačanih napetosti zbog Ukrajine. Fregata Taylor s navođenim raketama usidrena je u turskoj luci Samsun nakon što se nasukala u veljači.

--------------------------------

15:37 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk nazvao je odluku krimskog parlamenta o održavanju referenduma o odcjepljenju nezakonitom i tvrdi da za referendum nema "nikakvog pravnog temelja".

-------------------------------

14:49 - Američki predsjednik Barack Obama naredio je u četvrtak zamrzavanje imovine u SAD-u i zabranu putovanja u Sjedinjene Države umiješanima u ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine nakon što je proruska administracija na Krimu najavila referendum o pripojenju Rusiji.

Obama je potpisao odluku u svrhu kažnjavanja Rusa i Ukrajinaca s Krima koji su odgovorni za ruski upad u regiju Krima na jugu Ukrajine, krizu koja je obnovila hladnoratovske napetosti.

Bijela kuća je priopćila da je ta odluka "fleksibilno sredstvo koje će nam omogućiti da sankcioniramo one koji su najizravnije umiješani u destabilizaciju Ukrajine, uključujući vojnu intervenciju na Krimu, i ne isključuje daljnje korake u slučaju pogoršanja situacije".

Osim toga, State Department uvodi vizna ograničenja za niz dužnosnika i pojedinaca, što je odraz političke odluke da se uskrate vize odgovornima ili suučesnicima u ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Objava Bijele kuće došla je u vrijeme dok zapadne zemlje pokušavaju postići zajednički odgovor na rusko raspoređivanje snaga na ukrajinskom poluotoku Krimu.

----------------------------------------

14:34 Ukrajinski premije r Arsenij Jacenjuk optužio je u četvrtak Rusiju da povećava "napetost" i sudjeluje u "provokacijama" u njegovoj zemlji, neposredno prije početka izvanrednog europskog summita o krizi.

"Je li Rusija spremna riješiti sukob i stvarno raspravljati o načinu stabiliziranja situacije ili još uvijek nije i hoće li pokušati povećati napetost, kao što je učinila zadnjih sati ponovnom blokadom ukrajinskih pomorskih snaga?", upitao je Jacenjuk pred novinarima po završetku susreta s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom.

Schulz je ustvrdio i ruske "provokacije" na Krimu, dodajući da će se, ako se potvrde, raditi o "realno dramatičnoj situaciji".

"Nije to samo kriza između Ukrajine i Rusije, to je kriza u Europi", kazao je Jacenjuk.

"Ponovno su blokirali ukrajinske pomorske snage, dakle još uvijek izazivaju sukobe i napetost. Tražimo od njih da povuku svoje snage", inzistirao je on.

"Moramo se suočiti hitno s tim problemom, spremni smo pronaći rješenje u kontaktnoj skupini, spremni smo pronaći izlaz" iz krize "s EU, SAD-om i Rusijom", rekao je on.

"Tražimo od Rusije da kaže je li spremna očuvati mir i stabilnost u Europi ili želi biti pokretač novih provokacija i napetosti", zaključio je on.

12:50 - Čelnici 28 zemalja članica okupili su se u četvrtak na izvanrednom summitu u Bruxellesu kako bi dogovorili zajednički dogovor na rusko raspoređivanje snaga na ukrajinskom poluotoku Krimu.

Dio zemalja članica, naročito one s istoka kontintenta, zauzimaju se za oštre sankcije protiv Rusije, dok druge, poput Njemačke smatraju da je diplomatsko posredovanje najbolji način za rješavanje krize.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će se razgovarati o sankcijama protiv Rusije, ali će se kasnije odlučiti o njihovoj eventualnoj primjeni.

Ona je rekla da je ponašanje Rusije u Ukrajini neprihvatljivo i da se mora poštovati teritorijalni integritet i suverenost svake zemlje, dodajući da prije bilo kakve odluke treba dati šansu diplomatskim naporima.

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je članice EU-a da zauzmu jedinstven pristup prema Rusiji.

"Kada je Europa jedinstvena, onda može pridonijeti rješenju", rekao je Hollande po dolasku na summit.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da EU s izvanrednog summita treba poslati "vrlo jasnu poruku ruskoj vladi, da je ono što se događa u Ukrajini neprihvatljivo i da stoga moraju uslijediti posljedice".

Cameron je istaknuo tri stvari kojima treba težiti - dovesti Rusiju i Ukrajinu za pregovarački stol, jasno reći da će EU pomoći Ukrajini te uputiti Moskvi jasnu poruku.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite rekla je da Rusija pokušava ponovno crtati granice iz Drugog svjetskog rata i da Europa to još ne razumije.

Osudivši "brutalnu agresiju" Rusije na Ukrajinu, ona je rekla da će nakon Ukrajine uslijediti Moldova, a nakon nje neka druga zemlja.

"Moramo razumjeti da je ovo ozbiljno. Ako ovo dopustimo, doći će red na nekog drugog. Nije riječ samo o Ukrajini, riječ je o baltičkoj regiji", rekla je Grybauskaite.

Hrvatski premijer Zoran Milanović nije dao izjavu po dolasku na sastanak.

Pred čelnicima EU-a više je opcija za koje se mogu odlučiti. Ministri vanjskih poslova zemalja članica u ponedjeljak su najavili ciljane mjere ako Rusija ne vrati svoje trupe u vojarne.

Na prvom je mjestu pridobiti Rusiju da sudjeluje u naporima za popuštanje napetosti kako bi se spriječio širi sukob.

EU bi mogla suspendirati pregovore s Rusijom o viznoj liberalizaciji, koji se vode od 2007. godine. Također postoji mogućnost uvođenja embarga na izvoz oružja u Rusiju.

Za donošenje bilo kakvih mjera potrebna je suglasnost svih zemalja članica.

-------------------------------------

11:30 - Na Krimu će se 16. ožujka održati referendum na kojem će građani odlučivati hoće li autonomna republika ostati dio Ukrajine ili će se pridružiti Rusiji.

Odluku je objavio zamjenik krimskog premijera Rustam Temirgaljev.

Datum je pomaknut dva tjedna ranije od onoga objavljenog prošlog tjedna.

Građani će odgovarati na dva pitanja. Prvo: "Želi li da Krim postane sastavni teritorij Ruske Federacije". Drugo: "Želite li obnovu Krimskog ustava iz 1992. godine".

Prema spomenutom Ustavu, autonomna republika je dio Ukrajine, ali ima odnose s Kijevom utemeljene na uzajamnim dogovorima.

- Dat ćemo Sevastopolju priliku da kaže što želi - rekao je zamjenik premijera.









------------------------------------

Više od 11.000 tisuća proruskih "samoobrambenih trupa" priključilo se ruskim vojnim postrojbama na Krimu i sad kontroliraju sve pristupe poluotoku koji je potpuno odsječen. Također su blokirali sve vojne baze koje se dosada nisu predale, kazao je novi krimski premijer Sergej Aksionov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov ministar obrane Sergej Šojgu demantirali su slanje trupa na strateški važna mjesta.

Aksionov je izabran za premijera Krima kad su naoružani prosvjednici zauzeli sjedište regionalne vlade krajem prošlog tjedna. Novoizabrani vođa Krima tvrdi da je njegova vlada u bliskim kontaktima s Kremljem, ali se diplomacija dosad pokazala jalovom.

Podsjetimo, pozivi Zapada na povlačenje Rusije iz Ukrajine su odbijeni, a jučer je nakon oružanih prijetnji s Krima protjeran specijalni izaslanik Ban Ki-moona, Robert Serry.

U međuvremenu, obljavljen je službeni EU dokument s imenima 18 Ukrajinaca optuženima za malverzacije. Europska unija je u četvrtak zamrznula imovinu svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, bivšeg premijera Mikole Azarova i 16 ostalih visokih ukrajinskih dužnosnika za koje se sumnja da su sudjelovali u zloporabi državnih sredstava i kršenju ljudskih prava.

U službenom glasilu EU-a objavljeno je da su "sva sredstva i gospodarski resursi koji pripadaju, u vlasništvu su, drže ih ili kontroliraju ljudi na popisu sada zamrznuti u svih 28 zemalja Unije". Ovo je objava odluke koju su prošli mjesec donijeli ministri vanjskih poslova EU-a kao odgovor na pad ukrajinske vlade i Janukovičevog bijega u egzil, nakon krvavog obračuna s prosvjednicima u kojem je ubijeno više od 80 ljudi.

Ukrajinski novi premijer Arsenij Jacenjuk je kazao da je Janukovič tijekom tri godine mandata pronevjerio 37 milijardi dolara. EU pojašnjava da je Janukovičeva imovina zamrznuta zbog "povezanosti s pronevjerom ukrajinskih državnih financija i njihovim prebacivanjem izvan Ukrajine".

Među ostalim poznatim imenima čija su sredstva zamrznuta su bivši ukrajinski glavni državni odvjetnik Viktor Pshonka, bivši šef službe sigurnosti Oleksandar Jakjimenko i bivša ministrica pravosuđa Olena Lukash. Na popisu su i sinovi Janukoviča i Azarova.

Listu možete pogledati OVDJE .

Jacenjuk se u četvrtak u Bruxellesu sastaje s čelnicima EU-a s kojima će razgovarati o slijedećim koracima glede pomoći Ukrajini kako bi gospodarstvo ponovo "stalo na noge". EU je najavio pomoć od 15 milijardi dolara , no prije toga Kijev mora odrediti uvjete s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ivan Šimonović izaslanik UN-a u Ukrajini

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović posjetit će Kijev, istočnu Ukrajinu i Krim kako bi nadgledao situaciju s ljudskim pravima na tim područjima, objavio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

"Odlučio sam uputiti pomoćnika za ljudska prava Ivana Šimonovića u Ukrajinu, gdje će posjetiti Kijev, istočni dio zemlje i Krim kako bi nadgledao situaciju u vezi s ljudskim pravima", priopćio je Ban.

Očekuje se da će Šimonović, veteran hrvatske diplomacije i bivši ministar pravosuđa, na Krim stići tijekom vikenda.

Objava da će Šimonović u Ukrajinu uslijedila je nekoliko sati pošto je posebni izaslanik UN-a Robert Serry skratio svoje posjet Krimu jer su ga tamo napali pripadnici proruske milicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:32