POEZIJA, MODA...

KRIM JE JEDNOM VEĆ MIJENJAO TIJEK POVIJESTI Jeste li znali što sve potječe s danas slavnog poluotoka?

Poluotok Krim na Crnom moru, koji je danas u središtu medijske pažnje zbog trenutne ruske okupacije i mogućeg otcjepljenja, nije se prvi puta našao na naslovnicama svih svjetskih novina. Krim je bio goruća tema i prije 160 godina, za vrijeme Krimskog rata, između 1853. i 1856. godine.

Rat se tada odvio između Rusije s jedne strane, te saveza u kojem su se nalazili Britanija, Francuska i Turska. Rat se deklarativno vodio oko prava kršćana u svetoj zemlji, koja je bila pod kontrolom Otomanskog carstva, no prvenstveno se radilo o slabljenju Otomanskog carstva pod pritiskom rastuće Rusije, što su zapadne sile odlučile i uspjele zaustaviti.

No, povijesno važniji od pobjednika u ratu bio je njegov utjecaj na duh tog vremena, kao i znatan utjecaj na kulturu i tehnologiju, kao i na budućnost ratovanja.

Poezija

Slavni britanski pjesnik lord Alfred Tennyson napisao je pjesmu o jurišu britanske lake konjice u bitci za Balaklavu.

Moda

Skijaška maska u zapadnom svijetu naziva se balaklavom.

Novinarstvo

Tada novi izum, telegraf, omogučio je znatno bržu komunikaciju između udaljenih bojišnica na Krimu i Londona. Radilo se o prvom slučaju ratnog izvještavanja ‘uživo’ u povijesti.

Zdravstvo

Užasno stanje na bojištu potaklo je Florence Nightingale da unaprijedi medicinu rata i sanitarne uvjete. U to vrijeme, biti ustrijeljen znalo je biti i gore nego biti ubijen na licu mjesta. Ranjenici su često ostavljani da leže u blatu i prljavštini ili bi bili izloženi nehumanim uvjetima u tadašnjim vojnim bolnicama. Stopa preživljavanja ranjavanja bila je izrazito niska. Čak i oni koji nisu bili ranjeni stradavali bi od drugih stvari, poput tifusa, kolere i drugih bolesti uzrokovanih manjkom higijene i svježe vode.

Novinska fotografija

Dok je fotografija još uvijek bila u povojima, nekolicina fotografa pojurila je na Krim, a najpoznatiji među njima bio je Roger Fenton. No, zbog duge ekspozicije koju je tadašnja tehnologija zahtjevala, nije bilo spektakularnih fotografija vojnih akcija.

Vojna tehnologija

U Krimskom ratu isprobane su mnoge tehnologije i inovacije koje će desetak godina kasnije obilježiti američki građanski rat. Među njima su korištenje telegrafa za slanje naredbi i izvještaja, korištenje željeznica za prijevoz velike količine vojske i opreme, te konični metak, koji je zamijenio pušćanu kuglu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:33