BIJES U MOSKVI

Kremlju malo toga ide od ruke, a sad ih je uzrujao i sat sudnjeg dana: ‘Alarmantno!‘

Američki dužnosnici u utorak su rekli da je Washington spreman poslati desetke svojih borbenih tenkova M1 Abrams u Ukrajinu

Sat sudnjeg dana

 Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

Kremlj je u srijedu rekao da će svi tenkovi Abrams koje će SAD poslati u Ukrajinu „izgorjeti“, nazvavši očekivanu isporuku skupom ludošću.

Američki dužnosnici u utorak su agenciji Reuters rekli da je Washington spreman poslati desetke svojih borbenih tenkova M1 Abrams u Ukrajinu, što je promjena ranijeg stava SAD-a.

To izvješće stiglo je nakon što se pokazalo da će Njemačka poslati svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu te dopustiti drugim državama koje ih posjeduju da učine isto, nakon što se Berlin također ranije protivio tom prijedlogu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima na dnevnom brifingu da bi potencijalne isporuke Abramsa bile bacanje novca.

"Siguran sam da mnogi stručnjaci razumiju apsurdnost ove ideje. Plan je u tehnološkom smislu katastrofalan", rekao je.

"Ali iznad svega, on precjenjuje potencijal koji će dobiti ukrajinska vojska. Ovi tenkovi gore kao i svi ostali", dodao je.

Kijev je mjesecima tražio zapadne tenkove za koje govori da su mu nužni da za probijanje ruskih obrambenih linija i oslobađanje okupiranih teritorija.

Kremlj je u srijedu također rekao da je "istinski alarmantno" što se "sat sudnjeg dana" više nego ikad prije približio ponoći, pa je pozvao na oprez kako bi se spriječio rizik od nuklearnog rata.

Sat sudnjeg dana kojeg je izradila neprofitna organizacija Bilten nuklearnih saveznika kako bi ilustrirali koliko se čovječanstvo približilo kraju svijeta, u utorak je pomaknuo svoje ‘vrijeme‘ u 2023. na 90 sekundi do ponoći, 10 sekundi bliže nego što je bio posljednje tri godine.

Predsjednik Biltena u obrazloženju novog vremena naveo je „slabo prikrivene prijetnje Rusije da će upotrijebiti nuklearno oružje“. Ponoć na ovom satu označava teoretsku točku uništenja.

"Situacija je u cjelini doista alarmantna", rekao je Peskov novinarima, pozivajući na trezvenu procjenu napetosti između Rusije i Zapada oko ukrajinske krize.

Rekao je da nije izgledan bilo kakav detant zbog "linije koju je odabrao NATO pod vodstvom SAD-a".

“To nam nameće dužnost da budemo posebno oprezni i pripravni te poduzmemo odgovarajuće mjere”, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:00