PUTINOV GLASNOGOVORNIK

Kremlj: ‘Nova pravila o plaćanju ruskog plina u rubljama neće stupiti na snagu odmah‘

Vladimir Putin najavio je 23. ožujka da će za isporuke plina ‘neprijateljskim zemljama‘ primati samo rusku valutu

Dmitrj Peskov

 Sergey Guneev/Sputnik/Profimedia

Nova pravila o plaćanju ruskog plina u rubljama neće stupiti na snagu od 31. ožujka, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

'Novi mehanizmi plaćanja ruskog plina u rubljama neće početi djelovati od 31. ožujka, to je dugotrajan proces', rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara znači li naputak za izradu mehanizma do 31. ožujka da će nova pravila stupiti na snagu istog dana.

'Ne radi se o tome da sve što će biti isporučeno sutra mora biti plaćeno do sutra navečer. Ne, postoji proces kojem treba više vremena', dodao je Peskov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je 23. ožujka da će za isporuke plina 'neprijateljskim zemljama', kao što su članice Europske unije i SAD, primati samo rusku valutu.

'Nema smisla da isporučujemo svoja dobra Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama te isplatu primamo u dolarima, eurima i drugim valutama. Zbog toga sam odlučio uvesti set mjera kako bismo što je prije moguće prebacili isplate - počnimo s našim prirodnim plinom - koje primamo za isporuke u tzv. neprijateljske zemlje, u ruske rublje. To znači da ćemo odbijati koristiti kompromitirane valute u takvim transferima', rekao je Putin.

Ekonomski stručnjaci taj potez tumače kao pokušaj Rusije da stabilizira tečaj rublja prema euru i dolaru nakon što je ruska nacionalna valuta drastično izgubila na vrijednosti od početka invazije na Ukrajinu.

Do 31. ožujka vlada će u upravnom odboru Gazproma odobriti direktivu o izmjeni postojećih ugovora o valuti plaćanja u rubljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:51