NA KORAK DO IZRUČENJA

‘Kralj raketa‘ pobjegao glavom bez obzira iz Rusije u Mađarsku, tamo ga dočekao - Orban! ‘Eh, da sam samo znao...‘

Dobar dio života radio je za rusku državnu svemirsku agenciju, a kada se otisnuo u privatnike, Putinova stranka zatražila ga je "donaciju". Odbio je i tu su počele njegove nevolje

Raketa Angara (lijevo), Viktor Orban u Kremlju (desno)

 AFP

Ruski svemirski stručnjak Anatolij Lazarev (68) nalazi se u nevjerojatnoj situaciji. Prije četiri godine pobjegao je glavom bez obzira iz Rusije u Mađarsku ogorčen tamošnjom političkom situacijom. Nije ipak znao, skrasivši se u Mađarskoj, da mađarski premijer Viktor Orban njeguje "poseban" odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Posljednjih nekoliko godina Lazarev je zatvoren u kućnom pritvoru u Mađarskoj, ima narukvicu za praćenje na ruci i ne smije napustiti ulicu u kojoj živi.

Kako piše BBC, Anatolij Lazarev je cijeli život radio u ruskoj svemirskoj korporaciji Roscosmos, tvrtki koja se bavi projektiranjem svemirskih raketa i satelita. Tamo se specijalizirao za izgradnju sustava goriva, koje je radio za rakete Sputnik, Proton i Angara, a onda kasnije u karijeri pokrenuo i vlastitu tvrtku.

Nevolje su krenule, kako je rekao, 2012. kada je njegova tvrtka "pozvana" da doprinese donacijom od milijun dolara političkoj stranci Vladimira Putina, Ujedinjenoj Rusiji. Kad je on to odbio, protiv njegove tvrtke pokrenut je niz istraga, a počeli su ga posjećivati i agenti FSB-a, agencije koja je naslijedila ozloglašenu sovjetsku tajnu policiju KGB.

Inspektori su ga uporno ispitivali zašto jednostavno ne uplati donaciju kako bi ga ostavili na miru. On je to odbijao napraviti sve do 2018., kada je, kako prepričava, postalo jasno da uznemiravanje neće prestati, a tada je s obitelji pobjegao automobilom iz Rusije preko Bjelorusije, pažljivo izbjegavajući let zrakoplovom koji bi ostavio pisane tragove.

Kaže da je Mađarsku, kao zemlju za svoj novi dom, odabrao slučajno. "Jednom sam posjetio prijatelja u toplicama ovdje, svidjelo mi se i mislio sam da je to zemlja EU kao i svaka druga te da će me, ako do toga dođe, ovdašnji sudovi braniti."

No, u kolovozu 2019. mađarska policija ga je uhitila u kući u kojoj se skrasio. Postupajući po Interpolovoj tjeralici koju je izdalo rusko tužiteljstvo, Lazarev je odveden u lisicama u pritvor iako je već pokrenuo zahtjev za azilom.

U travnju 2020. godine mađarski sud naredio je njegovo puštanje u kućni pritvor, što znači da mu je zabranjeno napuštanje županije i kretanje izvan radijusa od nekoliko kilometara od kuće u kojoj živi. Na ruci ima narukvicu putem koje ga policija nadzire. Kada mu je zahtjev za azilom odbijen, zatražio je od mađarskog Ureda za azil da preispita svoju odluku.

Međutim, Ured je odbio i taj zahtjev uz obrazloženje da je rusko tužiteljstvo "ponudilo jamstvo da njihov zahtjev za izručenjem nema veze s političkim, etničkim, vjerskim ili nacionalnim progonom".

Lazarovljev odvjetnik Tamas Fazekas tada je rekao da misli kako je do odbijanja azila došlo "zbog političkog utjecaja mađarske vlasti".

"Ako smo već toliko ovisni o ruskoj nafti i plinu, i ako je jasno da su Orban i Putin u dobrim i prijateljskim odnosima, onda bi bilo naivno i glupo vjerovati da to ne utječe na odluke koje se u zemlji donose", rekao je.

Viktor Orban, na vlasti od 2010. godine, a nedavno je osvojio i novi premijerski mandat, nastavio je, naime, i sada "pragmatičan" odnos s Rusijom. Prije početka rata u Ukrajini održavao je redovite sastanke s predsjednikom Putinom svake godine, a Mađarska ima i dugoročne ugovore za ruski plin, naftu i nuklearnu energiju. Nedavno je isto tako uspješno izborio izuzeće Mađarske iz embarga za rusku naftu iz naftovoda. Također, stavio je veto na dodavanje ruskog pravoslavnog patrijarha Kirila na popis osoba pod EU sankcijama, iako je ovaj iskazivao proratne stavove u vezi ruske agresije na Ukrajinu.

Mediji su pitali Orbanov ured zašto vjeruje ruskom tužiteljstvu u slučaju Lazareva, a iz njega su odgovorili "da djeluje na temelju zakona i donosi individualizirane odluke potkrijepljene informacijama iz širokog spektra mađarskih i međunarodnih izvora".

Anatolij Lazarev tako već gotovo tri godine provodi u kućnom pritvoru, u zemlji u kojoj je mislio da će kao ruski disident moći živjeti slobodno. Njegova djeca, priznaje, već govore mađarski. "Sin mi je rekao da na mađarski i sanja", dodao je.

- Potpuno razumijem da je Mađarska vrlo mala zemlja, okružena velikim zemljama, a da joj je zbog toga teško slijediti neovisnu politiku - rekao je za BBC.

Ipak, nadu ne gubi i vidi je u slučaju ruskog poduzetnika Alekseja Torubarova koji je 2019. uspio dobiti azil u Mađarskoj, ali tek nakon pravne bitke čiji se završni čin odigrao na Europskom sudu za ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:33