ZATAŠKAN SKANDAL

KRAJ AFERE PRISLUŠKIVANJE 'Ne možemo zakonski dokazati da je netko špijunirao A. Merkel'

Američki predsjednik Obama je 2013. isključio mogućnost daljnjeg prisluškivanja Merkel, priznajući tako da se ono zapravo dogodilo
 AFP

Njemačko savezno državno odvjetništvo objavilo je u petak da odustaje od istrage o američkom navodnom špijuniranju mobitela kancelarke Angele Merkel.

Državno odvjetništvo u Karlsruheu odustalo je od istrage jer se optužbe "ne mogu zakonski dokazati u okviru kaznenoga postupka", navodi se u priopćenju.

Njemačko pravosuđe je u lipnju najavilo početak istrage protiv nepoznata počinitelja zbog prisluškivanja i radnji u korist strane obavještajne službe.

Njemačka je s nevjericom primila vijest koju je u ljeto 2013. objavio bivši zaposlenik Američke obavještajne agencije Edward Snowden o sveobuhvatnom sustavu praćenja telefonskih razgovora i internetskog komuniciranja u Njemačkoj pa i kancelarkina mobitela tijekom više godina.

Skandal je uzdrmao američko-njemačke veze inače veoma bliske. "Špijuniranje među prijateljima nipošto nije u redu", rekla je tada Angela Merkel.

Američki predsjednik Barack Obama je isključio mogućnost daljnjeg prisluškivanja Merkel, priznajući tako da se ono zapravo dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:38