PRIJETI IM ZATVOR

KORUPCIJI ZADAN SNAŽAN UDARAC U velikoj policijskoj akciji uhićeni najugledniji liječnici

Svi su privedeni pod sumnjom za kaznena djela zloporabe položaja i prijeti im do osam godina zatvora
 ARHIVA Cropix

LJUBLJANA - Slovenska policija u četvrtak je provela dvije velike akcije u borbi protiv gospodarskog kriminala na području Ljubljane, Novog Mesta, Celja i Nove Gorice i tom je prigodom priveden veći broj ljudi. Riječ je o nastavku akcija u borbi protiv korupcije, gospodarskog i organiziranog kriminala, što je kao jedan od prioriteta zacrtala vlada premijerke Alenke Bratušek. Nedavno je donijela i novi akcijski plan, nakon čega je privedeno više od 200 ljudi.

Politički kontekst

Operacija provedena u četvrtak, izuzetno velika opsegom, pokazala je da trzavice unutar koalicije i pitanja o opstanku ove vlade neće zaustaviti policijske akcije. No, zbog činjenice da će se uskoro u Državnom zboru voditi rasprava o povjerenju ministru unutarnjih poslova Gregoru Virantu, ima onih koji će akciju staviti u politički kontekst kao pokušaj ministra da pokaže odlučnost u borbi protiv kriminala kako bi osigurao izglasavanje povjerenja.

Nacionalni istražni odljel (NPU), policijsko tijelo za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala, izvijestio je da je na području ljubljanske policijske uprave izvedeno osam pretresa kuća tijekom kojih je izuzeta dokumentacija. Kako prenose mediji, istražitelji su ušli i u ljubljanski Univerzitetski klinički centar (UKC), a tijekom jutra je privedeno i pet osoba, među kojima i Simon Vrhunec, direktor UKC-a, najuglednije slovenske zdravstvene ustanove. Svi su privedeni, navodi se, pod sumnjom za kaznena djela zloporabe položaja u gospodarskoj djelatnosti, za što je predviđena kazna do osam godina zatvora. Osim zdravstvenih djelatnika, mediji navode da je privedena i direktorica tvrtke za nabavu medicinske opreme. Kako piše Delo, povod za operaciju bio je novi ugovor UKC-a s jednom od tvrtki za održavanje kirurških stolova koji je, navodi se, nanio štetu UKC-u.

Vruć krumpir

Prvi veliki udar na korupciju u zdravstvu izveden je lani u prosincu kad je privedeno 11 osoba, među kojima nekoliko kirurga i više osoba iz bolnica zaduženih za nabavu opreme te dva direktora ljekarni zbog davanja ili nuđenja mita. Tada se procjenjivalo da su uhićeni zdravstvenom sustavu nanijeli štetu veću od deset milijuna eura. Za najnoviju akciju nije bilo procjene moguće štete.

Reforma zdravstvenog sustava jedna je od temeljnih političkih zadaća vlade budući da je sustav u gubitku većem od 200 milijuna eura. No, da je riječ o vrućem krumpiru, pokazuje činjenica da je vlada u godinu dana promijenila dva ministra zdravstva, a posljednja je ministrica podnijela ostavku nakon samo mjesec dana. Oboje ministara je izjavilo da se na ostavku odlučuju zbog pritisaka interesnih skupina kojima se nisu mogli othrvati. Fotelja je već dva tjedna opet prazna, a kako se čuje, nema ni previše zainteresiranih.

Istodobno s akcijom u Ljubljani slična je operacija izvedena i na području Novog Mesta, Celja i Nove Gorice. Privedeno je nekoliko ljudi za koje se sumnja da su oštetili proračun za 3,5 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 10:43