TAJNE IZ BIJELE KUĆE

Kontroverzni stručnjak za koronu napisao bombastične memoare: ‘Trump je vrištao da me voli‘

Oko 70 od 450 stranica fokusirano je na Trumpa, a čini se kako je veći dio tog odnosa naizmjenično hvaljenje i grđenje liječnika

Dr. Anthony Fauci

 Chip Somodevilla/getty Images/profimedia/Chip Somodevilla/getty Images/profimedia

Dr. Anthony Fauci, stručnjak za zarazne bolesti koji je savjetovao vladu po pitanjima pandemije COVID-19, u svojim je memoarima opisao odnos s Donaldom Trumpom. Ulomke iz knjige "Dežurstvo: Putovanje liječnika u javnoj službi" podijelio je s nekoliko medija tjedan dana prije planirane objave, prenosi Huff Post.

Poglavlje knjige u kojem piše o Trumpu nosi naslov "On me voli, on me ne voli" i odnosi se na razdoblje kad je Fauci radio kao ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti. Na toj je poziciji radio gotovo 40 godina prije konačnog umirovljenja 2022. godine.

Oko 70 od 450 stranica fokusirano je na Trumpa, a čini se kako je veći dio tog odnosa uključivao Trumpovo naizmjenično hvaljenje i grđenje liječnika zbog zaključaka koje je donio o pandemiji. U telefonskom pozivu 2020. bivši je predsjednik navodno na njemu iskalio svoj bijes jer jedna doza cjepiva protiv virusa ne pruža doživotnu zaštitu.

- Predsjednik je bio ljut, govorio je da ne mogu nastaviti s ovim poslom. Rekao je da me voli, ali da je zemlja u problemima koje ja dodatno pogoršavam. Imam poprilično debelu kožu, ali kad predsjednik SAD-a viče na vas nije ugodno, iako vam govori da vas voli, napisao je Fauci.

U posljednjem razgovoru nedugo prije izbora, Fauci tvrdi kako je Trump bio uvjeren da će pobijediti sadašnjeg predsjednika Joea Bidena.

- Jebeno uvjerljivo ću pobijediti na ovim izborima. Samo pričekaj i vidjet ćeš. Uvijek sam radio na svoj način i uvijek pobjeđujem, bez obzira na to što drugi misle. I onaj jebeni Biden. On je tako jebeno glup. Razbit ću mu guzicu na ovim izborima, stoji u knjizi.

Opisao je i Trumpov odnos s Mikeom Penceom koji je, prema autorovom mišljenju, bio nenormalno odan i prepun poštovanja.

- Potpredsjednici su gotovo uvijek javno odani predsjedniku jer im je to dio posla, no Pence je znao pretjerivati. Tijekom sastanaka radne skupine znao je govoriti kako ondje ima puno pametnih ljudi, ali svi znamo da je najpametnija osoba gore, napisao je.

Fauci se nedavno pojavio pred odborom Predstavničkog doma jer su republikanci inzistirali kako je zataškavao podrijetlo virusa. Optužbe je odbacio nazvavši ih lažnim i besmislenim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 08:50