NOĆNA SMJENA

Kontrolor leta u Washingtonu zaspao u noćnoj smjeni; dva zrakoplova sletjela bez navođenja

Piloti zrakoplova American Airlinesa i United Airlinesa sletjeli su sami

WASHINGTON - Kontrolor leta s aerodroma Ronald Reagan u Washingtonu preksinoć je navodno zaspao tijekom noćne smjene , zbog čega su dva zrakoplova bila prisiljena sletjeti u tu zračnu luku bez dopuštenja ili navođenja.

Vlasti istražuju taj slučaj, a sporna je i činjenica da je usnuli kontrolor bio jedini za pultom kontrolnog tornja vrlo prometnog aerodroma.

Pilot zrakoplovne kompanije American Airlines potražio je pomoć kontrolora iz obližnjeg regionalnog ureda Američke zračne agencije FAA nakon što se na dolasku u zračnu luku javio kontrolnom tornju i zatražio dozvolu za slijetanje, a s druge ga strane dočekao muk.

Spavao na dužnosti

Avion je neko vrijeme kružio nad aerodromom i pokušavao dozvati kontrolora, no naposljetku je sletio oko 00.10 po lokalnom vremenu, srećom bez problema. Desetak minuta kasnije, isti se scenarij ponovio s zrakoplovom United Airlinesa, čiji je pilot također neuspješno pokušavao dobiti upute od kontolora leta.

Oba su aviona preko radija obavještavala druge avione o svojoj poziciji, brzini i udaljenosti. Što se točno dogodilo, još nije utvrđeno, no čini se da je nešto stariji kontrolor, tako tvrde izvori bliski aerodromu, zaspao na dužnosti.

Oštra reakcija

Ministar prometa Ray LaHood neuobičajeno je oštro reagirao na incident i zatražio da se postave dva kontrolora u ponoćnu smjenu aerodroma. Od američke zračne agencije FAA zatražio je izvještaj o stanju na drugim aerodromima.

Prijašnji incidenti: Doveo dijete na posao da se igra

Kontrolor leta na međunarodnom aerodromu JFK u New Yorku dvaput je prošle godine na posao doveo dijete i dopustio mu da šalje poruke pilotima.Protiv njega se vodi istraga.

Kao jedna od većih pogrešaka vodi se sudar zrakoplova British Airwaysa i Inex-Adria Aviopromet 1976. koji je prouzročio loše opremljen hrvatski kontrolni toranj poslavši kontradiktorne instrukcije. Poginulo je 176 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 07:27