SUKOB OKO RATA

Komšić veleposlanici Izraela: ‘Gospođo, to što ste vi rekli može reći samo zlonamjerna budala‘

‘Taj perverznjak koji vas je nagovorio na ovu laž i glupost problem je vaše države‘, rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić

Željko Komšić

 JORGE GUERRERO/AFP

Nakon što je Veleposlanica Izraela u Bosni i Hercegovini Galit Peleg kritizirala predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića zbog opravdavanja napad Hamasa na Izrael, Komšić je rekao da je to što je Peleg rekla mogla reći samo "zlonamjerna budala".

- Poštovana ambasadorice, ovo što ste Vi izgovorili, a tiče se moje izjave vezano za stav Borjane Krišto i sve što se dešava ovih dana u Izraelu i Gazi, mogu samo reći da tako nešto što ste Vi izgovorili ne da nije točno (pogledajte i poslušajte moju izjavu), već tako nešto moze reći samo, ili zlonamjerna lažljiva budala ili izmanipulirana, također zlonamjerna budala - rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH, a prenio Klix.ba.

Komšić je dodao da smatra da je Peleg "izmanipulirana zlonamjerna budala" te joj poslao još jednu poruku.

- Taj perverznjak koji vas je nagovorio na ovu laž i glupost, jer očigledno niste ni pogledali ni poslušali moju izjavu, a kojem je novac važniji od činjenice da ga zarađuje sa sljedbenicima one politike i ideologije koja je učestvovala u Holokaustu nad vašim narodom je problem vaše države - rekao je Komšić.

Podsjetimo, predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto iskazala je potporu Izraelu nakon što ga je prošle subote napao Hamas.

- Nedvosmisleno osuđujem nepravedan i brutalan napad Hamasa na Izrael i njegove građane. Čvrsto stojimo uz Izrael u ovim teškim trenucima - rekla je Krišto.

Komšić ju je zatim optužio da je reagirala "neoprezno i sebično" kada je iskazala potporu Izraelu bez da se osvrnula i na patnje palestinskog naroda.

Peleg je nakon toga ustvrdila da je Krišto nije birala stranu Izraela nego ljudskih bića, a Komšiću postavila pitanje za što se on to zapravo zalaže i kakve vrijednosti zastupa.

- Gospodin Komšić smatra da to sve treba ‘promatrati u kontekstu‘. U kojem kontekstu, gospodine Komšiću? U kontekstu ISIS-a? Auschwitza? Koji kontekst daje legitimitet mučenju male djece? Da otimaju bake? Da ubijaju bebe u njihovom krevetu? [...] U ovom barbarskom napadu Hamasovih divljaka, žrtve su ljudi, a počinitelji ubojice nisu bili ni blizu ljudi. S koje strane povijesti ćete ostati zapamćeni, gospodine Komšiću? - rekla je veleposlanica Izraela u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:28