CIJENE U PADU

KOLIKO KOŠTA UBOJSTVO KOD PROFESIONALCA? 'Platit ćete 25.000 eura, a za ranjavanje samo 3000...'

Anti-riot policemen patrol during an anti-austerity protest on October 19, 2013 in Rome. Between 3,000 and 4,000 police officers have been deployed, Italian media reports said, and protest organisers say they expect more than 20,000 to join. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
 ALBERTO PIZZOLI / AFP

RIM – Tarifa je bila: 25.000 eura za ubojstvo, a 3000 za ranjavanje (npr. propucavanje nogu). Po toj pristupačnoj cijeni (iako znatno višoj nego prije dvadesetak godina) banda profesionalnih ubojica u Rimu kažnjavala je ili opominjala po narudžbi one koji su se zamjerili banditima usredotočenima na ilegalnu zaradu, koji nisu htjeli prljati ruke nižom vrstom kriminala.

I to objašnjava nagli porast ubojstava na ulici u Rimu 2013 i 2014, o čemu smo izvještavali.

U četvrtak su karabinijeri i policajci uručili uhidbene naloge članovima te bande. Sve su ih zatekli po zatvorima, jer su već ranije uhićeni zbog drugih razloga. U međuvremenu je jedan od njih „propjevao“.

Giancarlo Orsini (48) „pokajao“ se za ubojstva u kojima je sudjelovao, jer će mu to smanjiti kaznu (zaprijećen je inače doživotni zatvor).

Tako su objašnjena tri ubojstva, sva tri na isti način: pet metaka žrtvi u prsa i glavu, te tri propucavanja nogu. Ali to je samo dio: lani su na ulicama talijanskoga glavnog grada pale 52 žrtve kriminalnih obračuna, glavnog „nesporazuma“ u podjeli kriminalno stečena novca ili zbog neplaćene „robe“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 08:47