PUTNICI OGORČENI

Kolaps na njemačkim aerodromima, iza svega stoji moćna udruga: ‘Vrijeme je da im uzvratimo udarac!‘

U petak kreće i štrajk 90.000 zaposlenih u 130 lokalnih prijevozničkih poduzeća. Štrajkaju i liječnici, poljoprivrednici...

Velike gužve i golemi redovi u Frankfurtu

 Kirill Kudryavtsev/Afp

Zbog štrajka zaposlenih na sigurnosnoj kontroli, u Njemačkoj su u četvrtak otkazane tisuće letova. S aerodroma u Berlinu, Hamburgu, Kölnu, Hannoveru i drugdje avioni s putnicima nisu polijetali. Štrajkalo se na 11 aerodroma: u najvećoj zračnoj luci, u Frankfurtu, radile su sigurnosne kontrole samo za letove u tranzitu.

Zato je trećina letova morala biti otkazana: od 1120 planiranih letova, oko 310 je otkazano. Veliki sindikat Ver.di organizirao je nacionalni štrajk u zračnim lukama radi jačanja pritiska na poslodavca, kako bi prevladali zastoj u kolektivnom pregovaranju. Sindikat pregovara sa Saveznom udrugom tvrtki za sigurnost u zračnom prometu (BDLS) o višim plaćama za oko 25.000 zaposlenika.

Ver.di traži 2,80 eura više po satu, veće bonuse i dodatke za prekovremeni rad već od prvog prekovremenog sata. Nastavak razgovora o kolektivnom pregovaranju zakazan je za 6. veljače. Zaposleni u sektoru zrakoplovne sigurnosti štrajkali su početkom 2023, a piloti u rujnu 2023., podsjeća TAZ. Štrajkom je pogođeno gotovo 200.000 putnika, prenosi ARD. Normalizacija prometa očekuje se u petak. A u petak, pak, počinje štrajk lokalnog javnog prijevoza.

image

Štrajk u zračnoj luci Berlin Brandenburg

Tobias Schwarz/Afp

S 1,9 milijuna članova, Ver.di je drugi sindikat po veličini u Njemačkoj nakon IG Metalla. Ver.di uspije ispregovarati tisuće kolektivnih ugovora svake godine - većinu bez sindikalnih akcija. Šef Ver.dija Frank Werneke branio je štrajkove u zračnim lukama i u javnom prijevozu, ističući da su uvjeti rada u tim branšama katastrofalni. Sindikat pregovara, ali poslodavci teško popuštaju. Werneke je upozorio na loše uvjete rada i nedovoljno financiranje javnog prijevoza.

"U aktualnim raspravama o proračunu financiranje lokalnog prijevoza se smanjuje i zato je vrijeme da uzvratimo udarac", rekao je Werneke. Aerodromi i lokalni prijevoznici štrajkaju nakon završetka štrajka strojovođa: pod pritiskom visoke inflacije radnici diljem Njemačke traže bolje plaće.

U 80-ak gradova i gotovo svim njemačkim saveznim državama u petak se obustavlja lokalni javni prijevoz - neće voziti autobusi, podzemna željeznica i lokalni vlakovi. Jedino u Bavarskoj neće biti štrajka. Štrajk organizira Ver.di nakon neuspjeha u pregovorima za veće plaće u više od 130 lokalnih prijevozničkih poduzeća, s oko 90.000 zaposlenih. Traže bolje uvjete rada: 35-satni radni tjedan uz zadržavanje pune plaće. To su tražili i strojovođe, za one koji rade u smjenama.

image

Štrajk u zračnoj luci Berlin Brandenburg

Tobias Schwarz/Afp

Ovog tjedna u Njemačkoj su bili najavljeni štrajkovi u sveučilišnim bolnicama, zračnim lukama, u lokalnom prijevozu i na autocestama. Poljoprivrednici prijete novim izlaskom na ulice i ponovnom blokadom ulaza na autoceste. U četvrtak su blokirali 18 prilaza autocestama oko Münchena, inzistiraju da vlada odustane od plana postupnog smanjivanja olakšica za zeleni dizel.

U utorak su štrajkali liječnici u njemačkim sveučilišnim bolnicama, tražeći povećanje plaća od 12,5 posto za 20.000 liječnika i bolje radne uvjete. Traže dodatke za noćna, vikend i blagdanska dežurstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:07