UZNEMIRUJUĆI VIDEO

‘Koja ste jedinica, koliko vas plaćaju i što radite ovdje?! - Imamo samo jednu misiju...‘

Ovo nije prvi put da se sumnja kako ukrajinske snage djeluju i u ovoj zemlji kao dio kampanje Kijeva

Ispitivanje skupine Wagner u Sudanu

 /Screenshot Youtube

Ukrajinske specijalne snage provode operacije u Sudanu protiv plaćenika ruske skupine Wagner, povezanih s pobunjeničkim Snagama za brzu potporu (RSF).

Ukrajinski Kyiv Post objavio je videozapis u kojem ukrajinski vojnik u Sudanu ispituje zarobljenog ruskog zarobljenika i dvojicu Afrikanaca.

Na toj snimci ruski vojnik kaže da je iz "PMC Wagnera" i da je došao u Sudan iz Srednjoafričke Republike gdje se nalaze borci iz ruske plaćeničke skupine. Ruski vojnik kaže kako na tom području djeluje 100 Wagnerovih boraca te da je u Sudan došao "kako bi srušio lokalnu vladu".

Video također prikazuje pripadnike specijalne jedinice Timur, dijela ukrajinske vojne obavještajne uprave (HUR), kako pretražuju vojno vozilo i uklanjaju iskaznicu Wagnera s tijela jednog vojnika. Lokacija i sadržaj videa nisu neovisno potvrđeni.

Ovo nije prvi put da se sumnja kako ukrajinske snage djeluju u Sudanu kao dio kampanje Kijeva da udari na ruske interese daleko iza linija bojišnice.

Već su prije društvenim mrežama kružile videosnimke koje navodno prikazuju napade ukrajinskih dronova-kamikaza na snage RSF-a te jednog ukrajinskog snajperista koji djeluje na području Sudana. CNN je također otkrio da grupa Wagner opskrbljuje RSF projektilima kako bi im pomogla u borbi protiv vojske te zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u rujnu se susreo sa zapovjednikom sudanske vojske Abdelom Fattahom al-Burhanom. "Razgovarali smo o našim zajedničkim sigurnosnim izazovima, točnije o aktivnostima ilegalnih naoružanih skupina koje financira Rusija", rekao je tada ukrajinski čelnik.

Sudanska vojska bori se protiv RSF-a od prošlog proljeća. Brojni izvještaji otkrivaju da pobunjenike podržava grupa Wagner koja je nakon smrti Jevgenija Prigožina obnovljena uz strožu kontrolu iz Moskve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:07