SVI SU POGINULI

KOBNI POSLJEDNJI TRENUCI Avion s 10.000 metara pao u samo tri minute, pilot nije imao iskustva

 AFP

Prvi rezultati istrage uzroka pada aviona kompanije Air Algérie, koji se 24. srpnja srušio u pustinjskom području u afričkoj državi Mali, pokazali su da se letjelica sa 118 putnika i članova posade u samo tri minute sunovratila s visine od 10.000 metara.

Istražitelji vjeruju da je avion tipa MD-83, koji se kretao iz Burkine Faso prema Alžiru, uletio u olujno nevrijeme, a da je svemu vjerojatno kumovalo neiskustvo posade, čiji su članovi zahtjevnom zračnom lutom iznad Sahare letjeli tek mjesec dana.

Nakon detaljne analize podataka s radara, istražitelji su gotovo u potpunosti otklonili mogućnost da je letjelica oborena u terorističkom napadu, no još uvijek nisu sasvim sigurni da na avionu nije bilo nikakvih mehaničkih kvarova koji su mogli pridonijeti katastrofi.

'Pilot je pokušao zaobići oluju, ali se prebrzo vratio na stari kurs. Do pada je došlo dok je pokušavao izvesti ovaj manevar', izjavio je zapovjednik vojske Burkine Faso, general Gilbert Diendéré. On je otkrio frapantan podatak o naglom sunovratu s visine od 10.000 metara te je dodao da je letjelica tlo dodirnula u jednom komadu, odnosno prije pada nije eksplodirala.

'Čini se da je pilot na oluju reagirao prekasno. Trebao je skrenuti barem 10-15 kilometara prije nailaska na nevrijeme. Ako se previše približite, onda ostane premalo vremena za skretanje. Ostanete zarobljeni u snažnim zračnim strujama koje vas bacaju gore-dolje', rekao je francuski avioekspert Gérard Feldzer.

Inače, srušeni je avion bio u vlasništvu jedne španjolske kompanije, dok ga je Air Algérie imao u najmu. Svi članovi posade bili su španjolski državljani, ali najveći broj poginulih su Francuzi, zbog čega je Francuska preuzela glavnu ulogu u istrazi uzroka pada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:03