NAZADNJAČKE DIKTATURE

Kineskinje će prije u svemir nego u Politbiro: Na skupu godine žene su uglavnom - točile čaj

U stalnom odboru najvažnijeg političkog tijela u Kini nema nijedne žene, a u Centralni komitet Partije će ući najviše 30 njih

Serviranje čaja na kongresu

 Noel Celis/Afp

Svi su autoritarni, autokratski i diktatorski sustavi dubinski i iskreno patrijarhalni. Ugledaju se na Crkve, one zaostalije, katoličku i pravoslavnu, u kojima nema mjesta ženama na vodećim pozicijama. Kad je ruski predsjednik Vladimir Putin postrojio državni vrh da mu odgovore slažu li se da priznaju dvije pobunjene ukrajinske oblasti, što je bila izlika za pokretanje agresije na Ukrajinu, u muškom je klubu bila samo jedna žena, Valentina Ivanovna Matvijenko, čelnica Vijeća Federacije, gornjeg doma parlamenta. Više je puta potvrđena priča da je Franjo Tuđman, prvi predsjednik HDZ-a, na jednom stranačkom kongresu zaključio da su u vrhu samo muškarci pa je rekao da nađu ženu i izaberu je. Tako je počela politička karijera Jadranke Kosor.

Ne treba s očitim i svjesnim nedostatkom žena u vrhu miješati ulogu supruga autokratskih vladara, od Jovanke Broz pa do Elene Ceaușescu. Iako se o tome u Narodnoj Republici Kini ne priča ipak i iza vatrozida partijske kontrole prođe pokoja pričica o gospođi pukovnici Peng Liyuan, supruzi Xi Jinpinga, koja, prema tim informacijama, ima znatan utjecaj na supruga.

Zorana Baković, sjajna poznavateljica kineske politike, u ljubljanskom je Delu objavila tekst naslovljen “Kineskinje će prije na Mjesec nego u Politbiro”. U kojem tumači kako vlasti u Beijingu/Pekingu paze na prisutnost žena u nizu društveno važnih događaja pa će tako, kad na Mjesec stupi kineska noga (to se očekuje do kraja desetljeća), među tajkonautima (kineski izraz za sadržaj astronaut) biti i žena. Ali ne i u vrhu vlasti.

Što viša razina, to manje žena

Kineska komunistička partija (KPK) će na Kongresu prvo birati Centralni komitet koji će brojati 200 stalnih i 170 alternativnih članova, žena najviše 30. Postotak ženskog udjela se smanjuje kako se ide prema višoj razini vlasti Politbirou, gdje je među 25 članova samo jedna žena, Sun Chunlan, druga zamjenica premijera (naslov funkcije dovoljno govori o važnosti). Gospođa Baković ocjenjuje da će i novi Politbiro, koji će se birati (ha, ha) na Kongresu imati ženu, jednu. Ali nije sigurna. Kandidatkinja je Shen Yiqin. Stalni odbor Politbiroa, koji sada broji sedam članova, nema niti je ikad imao članicu. I neće. To je najvažnije političko tijelo.

Jer, drug Xi smatra da u socijalizmu s kineskim karakteristikama nema mjesta feminizmu (zapadna izmišljotina, ne voli to ni ruski predsjednik Vladimir Putin). I, kako to bude kod diktatora, vlada sve više naglašava vrijednost tradicionalnih uloga žena kao majki i njegovateljica.

Reuters navodi interesantan podatak, Narodna Republika Kina je na 102. mjestu Svjetskog ekonomskog foruma na ljestvici rodnih razlika (od 146 zemalja), pavši sa 69. pozicije na kojoj je bila 2012. godine kada je Xi došao na vlast.

Ali zato Kineskinje imaju izuzetno važnu ulogu na Kongresu, toče čaj, slikaju se jednoobrazno odjevene, brinu za važne muškarce, kako to već bude u diktatorskim sustavima (jesam li spomenuo Katoličku i Pravoslavnu crkvu?). I da, Xi je u govoru 2021. godine rekao da bi Kineskinje trebale biti “dobre supruge i dobre majke”. Sapienti sat!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:33