SVE SE MOŽE

KINESKI JUAN OD SADA SLUŽBENO PLATNO SREDSTVO U ZIMBABVEU Mugabeovi ekonomski gurui uništili su nacionalnu valutu pa se snalaze s tuđima

HUAIBEI, CHINA - MARCH 14: (CHINA OUT) Staff deal with cash at a branch of Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC) on March 14, 2011 in Huaibei, Anhui Province of China. According to the People's Bank of China (PBOC), the country's central bank Monday, new yuan-denominated loans stood at 535.6 billion yuan (81.52 billion USD) in February. (Photo by ChinaFotoPress/Getty Images)
 ChinaFotoPress / Getty Images / AFP / 2011 ChinaFotoPress

Afrička država Zimbabve odsad će kao legalnu valutu u svojoj državi priznavati i kineski juan, piše Guardian . Razlog za to je prozaičan - iz Pekinga je stigla potvrda da će im oprostiti više od 40 milijuna dolara duga.

"Kina je rekla da će nam oprostiti dugove koji stižu na naplatu ove godine, a mi smo u procesu izračunavanja svih dugova", rekao je ministar Patrick Chinamasa te službeno objavio kako će kineski juan postati jedna od legalnih valuta u Zimbabveu kako bi povećali trgovinu s Pekingom.

Zimbabve je svoj dolar napustio 2009. godine zbog hiperinflacije te počeo koristiti niz stranih valuta, među kojima američki dolar i južnoafrički rand. Odluci da legaliziraju i juan prethodili su pregovori šefa Centralne banke Zimbabvea Johna Mangudyje s Narodnom bankom Kine kako bi se vidjelo može li se proširiti uporaba juana u Zimbabveu.

Zbog ekonomske izolacije od strane zapadnog svijeta, koji režim predsjednika Roberta Mugabea proziva zbog kršenja ljudskih prava, Kina se profilirala kao najveći trgovinski partner Zimbabvea. Njihovi su dobri odnosi bili potvrđeni nedavnim posjetom predsjednika Kine Xi Jinpinga ovoj afričkoj državi. Pritom su potpisani mnogi ugovori o suradnji po kojima će Kina investirati u infrastrukturu Zimbabvea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 23:23